Cum poți verifica dacă mâncarea e proaspătă folosindu-ți urechile

ALFERS

Partener
Share
Tweet
Cum verifii dacă mâncarea e proaspătă (foto: 123rf.com)

Suntem obișnuiți să judecăm mâncarea după cât de bine miroase și după cât de bun e gustul. Chiar dacă nu-ți dai seama, sunetul ei e la fel de important.

Charles Spence, profesor de Psihologie la Universitatea Oxford, a dovedit științific treaba asta. Experiența unei gustări nu ar fi completă fără sunetul pe care-l produce între dinții tăi, iar Spence consideră auzul „un simț gustativ uitat”.

Într-un studiu publicat în jurnalul „Flavour”, cercetătorul a descoperit că mâncarea mai „zgomotoasă”, mai crocantă, e percepută ca fiind mai proaspătă decât aia... silențioasă, să-i zicem. Chiar dacă ambele sunt la fel de fresh.

Foto: giphy.com

Același lucru e valabil și pentru lichide. Studiile trecute ale lui Spence au arătat că lumea apreciază mai mult băuturile carbogazoase care „sfârâie” intens și frecvent. Percepem asta ca pe o dovadă că sticla a fost desfăcută adineauri, spre deosebire de băuturile stătute care sfârâie înfundat și rar.

Bun, dar hai să revenim la mâncare. Cercetătorul susține că ne folosim de auz pentru a interpreta textura mâncării, ceea ce – la rândul ei – poate furniza informații importante despre prospețime. Gândește-te la un măr, spre exemplu. Tare = fresh / moale = vechi. Dacă mărul e tare, mușcătura trebuie să fie zgomotoasă și atunci știi că l-ai ales bine.

Totul e cât se poate de logic, dacă stai să te gândești un pic. Acum înțelegem de ce iubește lumea napolitanele Alfers atât de mult. Fiind cutremurător de crocante, simțul auzului ne spune că astea-s cele mai fresh snack-uri posibile.

Charles Spence chiar a încercat la un moment dat să păcălească subiecții unui experiment gastronomic, pornind de la ipoteza asta. Și a reușit. Câștigător al premiului IgNobel, studiul „Sonic Chip” a pus 20 de voluntari față-n față cu niște cutii de chipsuri. Fiecare persoană purta căști, iar Spence le reda în urechi crănțănitul chipsurilor în timp ce ei mestecau. Când li se dădea volumul mai tare în căști, subiecții se jurau că chipsurile sunt mai proaspete și mai crocante, deși erau fix la fel.

Practic, ai putea spune că gustăm și cu urechile.

Sursa: ALFERS

Arată comentariile