Cum să-ți păstrezi echilibrul în situații cutremurătoare - sfaturi de la Adrian Pintec, specialist în antrenarea echilibrului

ALFERS

Partener
Share
92
Tweet
Sursă foto: facebook.com/adrian.pintec // Szabó Attila

Echilibrul (fizic și psihic) este foarte important pentru viețile noastre. Nu toată lumea îl are, dar, din fericire, el se poate antrena/educa. Adrian Pintec este, printre altele, și specialist în antrenarea echilibrului.

Ca un mic CV: Adi este vicecampion național la Ju-Jitsu, instructor de ski&snowboard, personal trainer și fondator NevBoard - Balance Board.

Ne-am dorit să aflăm cum putem să ne păstrăm echilibrul în situații cutremurătoare, așa că Adrian Pintec a fost omul cel mai potrivit ca să ne răspundă la câteva dileme:

Sursă foto: facebook.com/adrian.pintec // @Daniel Ceapă

Cât de important e să ai un echilibrul dezvoltat? Cum te poate ajuta în viața de zi cu zi?

Sunt în zodia balanței și în ultimii 2 ani, de când am început proiectul cu plăcile de echilibru, am încercat ca din ce în ce mai multe lucruri pe care vreau să le fac sau care mi se întâmplă să le fac/judec pornind de la echilibru.

De exemplu, cred că ne-am da seama mai bine ce înseamnă să ai un echilibru bine dezvoltat și ce impact puternic are asupra vieții de zi cu zi dacă:

- am putea să stăm mai puțin pe internet și prin magazine și să facem mai multă mișcare sau să încercăm un sport nou;

- înlocuim în anumite momente restaurantele de tip fast-food cu o vizită în piață, să ne cumpărăm legume pentru o salată;

- petrecem cu o oră mai puțin seara în oraș și încercăm să ajungem la birou cu o oră mai devreme decât toată lumea;

Sursă foto: facebook.com/NevBoard // Szabó Attila

Cei pe care-i ajuți în antrenarea echilibrului pentru ce situații se pregătesc (snowboard, hochei, ski, pentru corectarea poziției coloanei vertebrale etc.)?

Așa a plecat povestea Nev Board, de la ski & snowboard. Ne doream să ne antrenăm și în afara sezonului ca să performăm mai bine în următorul. Dupa 6 luni de muncă, când au ieșit primele modele de serie, am avut surpriza să fim preluați cu caldură și de alte sporturi de la noi.

Echipa de biatlon de la Cheile Grădiștei și echipa de Hockey „Corona Wolves” din Brașov au fost printre primele. Au urmat echipele de bicicliști de la „BikeXpert Racing Team” și „Play Bike”, iubitorii sporturilor de apă de la H2O, cluburi de volei și săli de fitness.

Am lucrat cu sportivi din numeroase alte ramuri și am învățat că pentru orice sport ai nevoie de echilibru și e bine să și-l antrenezi și dezvolți. Un echilibru bun înseamnă și un „core” puternic, o poziție corectă a coloanei vertebrale și multă încredere în tine.

Ce alte beneficii îți pot aduce antrenamentele cu un balance board?

Suntem încă departe de a afla care sunt toate beneficiile utilizarii unui balance board, dar unul dintre cele mai importante aspecte este faptul că te forțează să-ți folosești corpul ca un tot unitar, iar asta, în primul rând, pentru viața de zi cu zi.

Acest lucru se va vedea în performanțe mai bune pentru sportivi și într-o formă fizică în creștere pentru „oamenii normali”. De asemenea, clinicile de kineto-terapie cu care lucrăm ne povestesc constant despre progresele pe care le fac cu oamenii ce le calca pragul în recuperarea accidentărilor și prevenirea acestora.

Și, nu în ultimul rând, deconectarea creierului de la problemele cotidine. Atunci când te urci pe board, tot corpul îți intră într-o alertă ușoară și îți închide ferestrele celorlalte aspecte ce se derulează în viața ta. Reprezintă „un bine” pe care îl faci creierului, la fel ca o plimbare în natură sau încercarea unui sport nou.

Cred cu tărie că adăugat în viața normală, în programele cu greutăți, în antrenearea pentru diferite sporturi sau pur și simplu pentru relaxare, NevBoard reprezintă un mic aspect ce te poate ajuta să ajungi la cea mai bună versiune a ta.

Se poate spune că un echilibru dezvoltat îți poate salva viața?

Fiecare dintre noi a experimentat cum e să aluneci pe gheață, să te împiedici de o treaptă pe care n-o vezi sau să-și pierzi echilibrul și să cazi într-un mijloc de transport în comun… câteodată mai ușor, doar să te sperie sau să te alegi cu o mică lovitură, alteori mai grav. Raspunsul corpului în acele momente nu este ceva ce poți controla, insă este ceva la care poți lucra înainte.

Seamănă puțin cu ce se întâmplă pentru un examen: înveți, sunt șanse mari să-ți iasă bine. Cu alte cuvinte, dacă te pui suficient de des în situații de dezechilibru, corpul tău va știi cum să reacționeze, pentru că acea mișcare a mai fost trăită, a fost „înregistrată”. La baza acestui lucru stă memoria musculară. Și, da, o poți antrena în condiții de siguranță pe un NevBoard - dacă nu-l ai, apelezi la creativitate.

Poți încerca să mergi pe o scândură îngustă legat la ochi, să încerci să te încalți pe rând într-un singur picior și foarte multe alte tipuri de exerciții. Încearcă, de asemenea, să te joci mai des cu copiii. Atunci când sunt mici, au un echilibru foarte bun, dar și o paletă de jocuri (șotron, săritul corzii etc.) care îți va îmbunătăți echilibrul. Poate nu vei întâlni situații în care un echilibru dezvoltat îți va salva viața, dar echilibrul fizic se proiectează și într-un echilibru mental și te vei simți cu siguranță mai împlinit, mai fericit și mai împăcat cu tine.

Ne poți oferi câteva sfaturi despre cum îți poți menține echilibrul în situații cutremurătoare, oricare ar fi acestea?

Așa cum povesteam, echilibrul pe care îl câștigi fizic se transpune foarte bine și într-unul psihic, iar de la psihic pornesc cam toate situațiile cutremurătoare, nu?!

Personal îmi place să nu reactionez sub impulsul momentului și cred că, atunci când situațiile de acest gen apar, e bine să stai un pic și să înțelegi ce s-a întâmplat.

De multe ori, o situație cutremurătoare poate reprezenta o situație în care nu ai suficient de multe date/ informații și asta te sperie. Și, dacă stai să te gândești, cam așa stau lucrurile… daca ai cazut brusc la snowboard și te trezești mai jos cu 5 metri, fără să știi ce s-a întâmplat, te poți trezi brusc în fața unei situații cutremurătoare.

Nu există posibilitatea să îți alegi când și cum să ți se întâmple situațiile în viață, însă personal, dacă aș putea să o fac, aș vrea să am unde să ies repede în natură, să trag aer puternic în piept și să ma așez undeva jos… s-ar putea deja să fie mai bine și să nu mai pară la fel ca în primele momente.

Sursa: ALFERS

Arată comentariile