Cum te face internetul să fii urât și gol

Cristian Dina

I like things
Share
Tweet
Choose life. Choose a job.

După ce afli de puterea internetului, poți să juri că este o invenție masonică, care se va întoarce împotriva noastră în viitorul nu foarte îndepărtat. Un scenariu distopic, dar deloc improbabil. Elon Musk, familia Rotschild și încă vreo doi masoni de gradul 33 își freacă deja mâinile. Complotul de pe internețuri. E uimitor cât de mult poate face un router cu un cablu înfipt în el.

După ce ai trecut măcar prin câteva platforme de social media, știi că imaginea e totul. Noi de pe internet nu suntem noi de pe planul real (oricare o mai fi și ăla, #confusion). Online-ul ne împinge să ne îmbrăcăm într-o aură de beautification. Filtrele nu mai sunt acum doar pe Snapchat, Instagram, Facebook și Grindr, ci peste tot, boss.

Choose a career. Choose a family.

Chiar dacă nu ai mai citit o carte din liceu, trebuie să-ți faci poze și story-uri cu cărți, în bibliotecă sau într-un mediu care te face să pari profund ca Marele Canion, fiindcă (pseudo-) inteligența vinde. Dacă nu ai cultură muzicală, intră pe Tumblr și vezi ce ascultă adolescenții americani suicidali, după care distribuie piesele alea cu un caption gen „hey big heads!!!!11ONE”. Gata, s-a rezolvat. Ești cel mai popular om din lume. Pe termen scurt, vei fi un fel de Charles Manson. Un guru autoproclamat, psihotic și narcisist. Un influencer.

Choose a fucking big television, Choose washing machines, cars, compact disc players, and electrical tin openers.

Mai departe, ajungi în zona aia gri a web-ului: începi să te împrietenești cu tot felul de dubioși pe care îi displaci, dar care îți conferă falsa siguranță a prieteniei digitale. Tu însuți devii gri. Și gol. Și fals. Începi să te gândești că cyber-dramele despre care ai citit pe net ar putea să fie, de fapt, reale. Ce ironie ironică!

Ai ajuns în punctul în care ai dezvoltat o tuburare de personalitate. E ok, nu ești primul care trece prin asta. Lucrurile încă se mai pot rezolva. Asta dacă nu... OH, NU, tocmai ai scris că ești social media influencer la About Me pe Instagram. Ăsta-i punctul fără întoarcere. E ca locul ăla din oraș în care nu ajunge nici taxiul, fiindcă șoferul îți aruncă o privire pătrunzătoare și bălmăjește un „Până aici te pot duce, puștiule!”. Cobori și mergi pe jos. Cu ochii-n pământ, crezând că în felul ăsta nu te vede nimeni.

„Calculatorul e viitorul.” — Gheorghe Gheorghiu-Dej

După ce ți-ai consumat cele prea multe ore petrecute cu un smartphone cu rezoluție mai mare decât un televizor, ajungi să te digitalizezi întru totul. Nici sexul nu mai e palpabil, ci e înlocuit mai degrabă de o grămadă de pixeli care se aprind, sting și-și schimbă culorile. Un fel de semafor care-ți stimulează ce a mai rămas dintr-un libido incert, rătăcit pe profilurile a câtorva sute de persoane pe care le-ai stalkerit în ultima săptămână.

Choose your friends.

În mod paradoxal, încercarea noastră de a fi mai buni pe internet ne face să fim mai puțini buni în realitate. Neglijăm ce nu trebuie neglijat pentru că ne concentrăm pe ce ar trebui ignorat. Ne-am mistificat pe noi înșine pentru 144 megabytes de influență. Suntem urâți și goi deoarece internet.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile