Dacă ești depresiv ai toate șansele să vezi lumea într-un mod cât mai real

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
358
Tweet
Foto ilustrativ

Nu ești în apele tale? În mod ciudat, chiar dacă dorim să te simți mai bine, află că starea pe care o ai este posibil să te ajute să vezi cum stau lucrurile în realitate.

Se numește "realism depresiv" și sugerează așa - atunci când avem o stare normală, tindem să acționăm în baza unor iluzii de fericire, iar astea își iau zborul atunci când intrăm într-o stare de depresie.

Foto ilustrativ

Ideea asta spulberă teoria care susține că oamenii depresivi privesc lumea într-un mod mult prea negativ - este foarte posibil ca ei să o vadă, de fapt, așa cum e ea în realitate.

Potrivit National Institute of Mental Health, depresia este una dintre cele mai populare boli mintale din State (dar și din lume), iar în 2015, spre exemplu, a afectat peste 16 milioane de oameni.

Termenul de "realism depresiv" a intrat în scenă prin 1979, atunci când L.B. Alloy și L.Y. Abramson l-au notat într-un articol.

Pentru a-și demonstra teoria, cercetătorii au făcut un studiu și au pus în fața participanților (atât cei depresivi, cât și cei non-depresivi) un buton și o lumină verde. Ei au fost rugați să își dea seama în ce măsură răspunsurile lor (prin apăsarea butonului) au controlat lumina.

Depresivii au fost mult mai aproape de adevăr și au putut să-și dea seama de controlul pe care-l au, în timp ce persoanele non-depresive au crezut că au mai mult control asupra luminii, decât aveau de fapt.

Foto ilustrativ

Foarte mulți psihologi încă studiază acest termen, iar Colin Feltham, profesor la Sheffield Hallam University și autor al cărții Depressive Realism, susține că acest concept poate fi strâns legat de un altul și anume "terror management theory".

Terror Management este o teorie care sugerează că natura umană ne îndreaptă spre decepții și deziluzii de sine. Pentru a evita anumite subiecte terifiante, cum ar fi moartea, să zicem, cei mai mulți dintre noi trăim într-o stare în care preferăm să ne iluzionăm. Și poate, atunci când suntem depresivi, șansele să fim dezamăgiți sunt mult mai mici.

Foto ilustrativ

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile