Dacă mănânci brânză, ai șanse să trăiești mai mult

Share
24
Tweet
branza Foto: istock.com

Un studiu efectuat pe 660.000 de persoane sugerează că nu toate produsele lactate au beneficii atunci când vine vorba de sănătatea noastră.

Persoanele care mănâncă brânză tind să trăiască mai mult timp, iar consumul regulat de lapte poate duce la o boală coronariană și deces.

Consumul de brânză și iaurt poate fi legat de o viață mai lungă, au raportat cercetătorii de la Societatea Europeană de Cardiologie din 2018.

Echipa, condusă de expertul în colesterol Maciej Banach de la Universitatea de Medicină din Lodz din Polonia, a comparat date din studiile a 636.726 de persoane pe o scală pe termen lung de 15 ani. Rezultatele lor au sugerat că nu toate lactatele fac bine în mod egal atunci când vine vorba de inima noastră.

Consumul de lapte pare să crească riscul de boală coronariană cu 4%, potrivit studiului, dar consumul de iaurt și brânză nu pare a fi legat de rezultatele negative ale sănătății.

Constatarea se potrive;te cu ceea ce descoperă alți cercetători din întreaga lume despre produsele lactate: Unele tipuri de lactate ar putea să nu fa[a neapăat rău sănătății noastre. De fapt, s-a tot spus pentru o vreme că oamenii care mănâncă mai multe produse lactate fermentate, cum ar fi brânza și iaurtul, prezintă un risc mai scăzut pentru dezvoltarea bolilor de inimă și a diabetului de tip 2.

Mulți experți în cardiologie și sănătate sugerează din ce în ce mai mult că, în ansamblu, grăsimea din lapte poate să nu fie la fel de rea pentru noi, așa cum s-a crezut odată, chiar dacă o mare parte din ea este o saturație grasă.

Concluziile a peste 39 de studii nu au arătat nicio legătură între aportul de lactate și boala cardiacă sau decesul.

Un alt studiu publicat în luna iulie, efectuat pe mai mult de 2900 de adulți americani, a constatat că persoanele care au consumat lactate cu conținut total de grăsimi nu au avut nici un risc mai mare de a muri din aceasta cauză.

Banach și colegii săi au mers acum și mai departe și au descoperit că produsele lactate nu sunt doar inofensive, ci chiar pot fi de ajutor. Când cercetătorii au studiat, timp de șase ani, datele a peste 24,474 de americani de vârsta mijlocie, au stabilit că un consum regulat de lactate a fost asociat cu un risc de deces de 2%. Consumul de brânză a fost asociat cu cel mai bun rezultat: un risc de deces cu 8% mai mic.

De ce laptele poate fi periculos?

Cu toate astea, cercetatorii sugerează că nu ar fi indicat să introducem toate tipurile de lapte într-o dietă, deoarece acesta pare să aibă un impact diferit asupra inimilor noastre decât iaurtul sau brânza.

Laptele "pare să crească riscul de boală coronariană", au spus cercetătorii, în timp ce brânza (și iaurtul, într-o măsură mai mică) face contrariul.

Diferența dintre produsele lactate care sunt din ce în ce mai puțin sănătoase poate avea legătură cu modul în care proteinele și moleculele de grăsimi sunt adaugate în brânzeturi și în cremă neprelucrată. Scutul protector pentru moleculele de grăsime - membrana globulelor de lapte de grăsime - este mai bine conservată în alimente precum brânza. Același lucru nu se poate spune despre unt. Și în laptele omogenizat pe care îl cumpărăm din magazinul alimentar, globulele s-au diminuat.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile