Dacă vrei să trăiești mai mult, hai în vacanță!

Share
11
Tweet
vacanta Foto: Cosmic Timetraveler / unsplash.com

Iar asta o spun specialiștii. Așa că pune stop stresului, aruncă-ți hainele în valiză și hai în vacanță.

Cercetătorii de la Universitatea Helsinki, Finlanda, au analizat starea de sănătate a 1.222 de bărbaţi de vârstă mijlocie care au fost incluși în studiul intitulat Helsinki Businessmen Study din anii 1970.

Iar rezultatele lor au prezentate, recent, la Congresul European al Cardiologilor din München.

„Să nu credeți că a avea un stil de viață sănătos e suficient pentru a compensa munca fără oprire și faptul că nu vă luați vacanță. Vacanțele pot fi o modalitate bună de a te feri de stres", a declarat profesorul Timo Strandberg, de la Universitatea din Helsinki.

Medicii au studiat 1.222 de directori bărbați de vârstă mijlocie născuți, din 1919 până în 1934, a căror activitate a început să fie analizată în anii 1974 și 1975. Acesșia au observat cum volumul de muncă, obiceiurile alimentare și, de asemenea, durata vacanței lor pot fi legate de bolile cardiovasculare, tensiune arterială ridicată, colesterol ridicat, trigliceride crescute sau intoleranță la glucoză.

În anul 1974, participanții au fost împărțiți în doua grupuri, un grup de control format din 610 persoane și un grup de intervenţie format din 612 persoane.

Grupul de intervenție avea sarcina de a face exerciții fizice, de a ține o dietă sănătoasă, de a renunța la fumat și de a-și menține o greutate normală. iar atunci când aceste recomandări s-au dovedit a nu fi eficiente, bărbații au primit medicamente pentru controlul tensiunii arteriale.

Asta în timp ce bărbații din grupul de control au primit asistență medicală obișnuită și nu au fost supravegheați permanent de medici.

La finalul studiului, cercetătorii au descoperit că riscul bolilor cardiovasculare a fost redus cu 46% în grupul de intervenție comparativ cu grupul de control.

Studiul s-a încheiat dupa 5 ani, însă a fost reluat 15 ani mai târziu, în 1989, şi în anul 2014, după 40 de ani de la începerea studiului iniţial.

Astfel s-a descoperit că rata mortalității a fost mai mare în grupul de intervenție, comparativ cu grupul de control, până în 2004. Ratele de deces au fost aceleasi în ambele grupuri din 2004 până 2014.

În studiul nostru, bărbații care au avut vacanțe mai scurte, au lucrat mai mult și au dormit mai puțin decât cei care au făcut vacanțe mai lungi. Acest regim de muncă a anulat, practic, efectele benefice ale stilului de viață sănătos și intervenției noastre. Considerăm că intervenția în sine a avut, de asemenea, un efect psihologic advers asupra acestor bărbați prin adăugarea de stres în viața lor", a explicat Timo Strandberg, unul dintre cercetători.

"În grupul de intervenție, bărbații care și-au luat o vacanță de trei săptămâni pe an au avut un risc cu 37% mai mare de a muri din 1974 până în 2004, decât cei care și-au luat mai mult de trei săptămâni de concediu. Durata vacanței nu a avut niciun impact asupra riscului de deces în grupul de control.

„Vacanțele pot fi o modalitate eficientă de evitare a stresului.Chiar dacă alegem un stil de viaţă sănătos, nu putem neglija efectele negative asupra sănătăţii provocate de o activitate profesională mult prea intensă și de privarea de vacanțe”, a concluzionat Strandberg.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile