De-aia suntem proștii Europei: Cascada Bigăr, poate cea mai frumoasă din lume, e amenințată de defrișări stupide

Share
4.1K
Tweet
Cascada Bigăr Foto: Giuseppe Milo | flickr.com/photos/giuseppemilo/36399442180

Străinii salivează la peisajele noastre naturale, iar noi ne p*șăm pe ele și le măcelărim de dragul profitului.

Zonă defrișată în Parcul Național Cheile Nerei - Beușnița Foto: Screenshot vimeo.com/288637003

În halul ăsta a ajuns să arate Parcul Național Cheile Nerei - Beușnița, o arie protejată de interes național din sudul Munților Aninei (jud. Caraș-Severin). Deși cele 37.000 hectare au fost declarate „arie protejată” prin Legea nr. 5 din 6 martie 2000, legislația a fost reinterpretată și rescrisă de-a lungul anilor astfel încât zona verde să dispară treptat, iar masacrul să fie 100% legal.

Reprezentanții ONG-ului Agent Green au surprins foto și video situația tragică din prezent a Parcului Național. Peste 60% din suprafața lui a fost rasă total cu drujba, iar activiștii cer Ministerului Mediului să intervină urgent până nu dispare toată verdeața.

Zonă defrișată în Parcul Național Cheile Nerei - Beușnița Foto: Screenshot vimeo.com/288637003

Andrei Ciurcanu, investigator Agent Green, arată cu degetul înspre Romsilva (Regia Națională a Pădurilor): „Romsilva a refuzat să pună la dispoziția Agent Green studiile care au stat la baza reducerii zonării de la 60%, așa cum au propus specialiștii de la USAMV Timișoara, la doar 39%. Au refuzat pentru că nimeni din Regie nu a realizat acele studii care să fundamenteze această scădere dramatică. Cu alte cuvinte, pe 60% din parc sunt permise exploatări forestiere, iar pădurile seculare de acolo sunt tăiate ca orice păduri de producție. Practic, Romsilva asta și-a dorit – să reducă zonele de protecție strică, unde sunt interzise orice fel de exploatări, și să crească suprafețele de conservare durabilă care permit tăieri”.

Zonă defrișată în Parcul Național Cheile Nerei - Beușnița Foto: Screenshot vimeo.com/288637003

Același Ciurcanu e convins că situația se va înrăutăți în continuare, câtă vreme Romsilva rămâne la putere: „Parcurile Naționale din România vor continua să cadă sub lama drujbelor atât timp cât ele vor fi administrate de Romsilva, care este interesată strict să facă profit din exploatare, nu să conserve biodiversitatea din aceste arii naturale protejate. Există aici un conflict clar de interese, iar victimele vor fi fauna și flora din interiorul limitelor acestor parcuri”.

În (deja) regretatul Parc Național Cheile Nerei - Beușnița se află celebra cascadă Bigăr, unul dintre cele mai importante obiective turistice din toată România. În 2013, The World Geography a clasat Bigăr pe locul 1 într-un top al cascadelor unice în întreaga lume. Avem cu ce ne mândri, dar habar n-avem cum să protejăm astfel de monumente ale naturii. În ritmul alarmant în care se defrișează acum, cascada Bigăr va deveni o oază minusculă de natură într-un imens deșert sec și deprimant. Va pierde automat aprecierile presei internaționale, iar noi vom fi încă o dată ilustrați ca fiind proștii Europei. Poate chiar proștii planetei, ceea ce n-ar fi neapărat o minciună, din câte se pare.

Cascada Bigăr Foto: Ion George | flickr.com/photos/112130897@N08/37838476976

Totuși, situația actuală nu ar trebui să mire pe nimeni. Scriam prin februarie că Senatul României a dat undă verde să se defrișeze absolut orice. Sub pretextul „realizării, dezvoltării, întreţinerii şi modernizării sistemelor de utilităţi publice”, parlamentarii de la PSD, ALDE şi UDMR au adoptat proiectul pentru modificarea şi completarea Legii nr.51/2006 a serviciilor comunitare de utilităţi publice. Concret, politicienii au hotărât că e perfect OK să defrișăm inclusiv „suprafeţele cuprinse în zona de protecţie strictă, zona de protecţie integrală şi zona de conservare durabilă a ariilor naturale protejate, rezervaţii naturale, precum şi pentru suprafeţele incluse în Catalogul naţional al pădurilor virgine şi cvasivirgine din România”.

De ce le-ar păsa lor de consecințele defrișării asupra mediului înconjurător, dacă nici măcar biologului Parcului Național Cheile Nerei nu-i pasă? Călin Uruci a spus următoarea mizerie: „Nu putem să avem un glob de cristal, gata, acesta este parcul și nu ne atingem pentru că asta este biodiversitate pe care noi o conservăm! Pentru dumneavoastră e mai importantă broasca din baltă decât o comunitate întreagă?”. Situația e un pic mai complicată decât încerci tu s-o ilustrezi, Căline. Putem să ne dezvoltăm și să ocrotim habitatele naturale în același timp, nu trebuie neapărat să alegem una din două.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile