De ce ajungem să-i înșelăm pe oamenii pe care-i iubim

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
39
Tweet
Foto ilustrativ

Când vine vorba de iubire, lucrurile sunt întotdeauna complicate, însă, antropologul Helen Fisher are o descriere destul de potrivită pentru ceea ce înseamnă să fii îndrăgostit de cineva.

În cuvinte simple, ea spune că persoana pe care o iubești devine centrul universului tău.

Ai o dorință intensă de a fi cu acea persoană și nu doar într-un mod sexual, ci și emoțional. Poți face o listă cu toate lucrurile care nu-ți plac la acea persoană, dar în cele din urmă te vei axa pe lucrurile care-ți plac.

Fisher are un TED Talk extrem de popular, numit "Why we love, why we cheat", în care spune așa - "Este o obsesie".

Helen Fisher

Științific vorbind, ea reduce dragostea romantică la faptul că sistemul de recompense din creier are o activitate intensă, iar nivelul de dopamină este crescut.

În talk-ul din cadrul TED, ea explică despre un experiment pe care l-a făcut cu un grup de oameni de știință, experiment în care a analizat creierii mai multor persoane îndrăgostite.

Participanții au văzut pe rând o poză neutră și o poză cu persoana iubită, timp în care li s-au analizat porțiunile din creier activate.

Cercetătorii au descoperit că zonele din creier luminate țin de sistemul de recompense, ceva asemănător cu ceea ce se întâmplă atunci când un om ia cocaină sau are un orgasm.

Foto ilustrativ

"Asta înseamnă că dragostea romantică nu este o emoție, ci o dorință. Și, de fapt, cred că este mai importantă decât dorința sexuală", spune Fisher.

Însă, daca dragostea funcționează ca o recompensă, ce-i determină atunci pe oameni să înșele?

Problema este că nu doar sistemnul de recompense din creier se activează atunci când suntem îndrăgostiți, ci există 3 zone, după cum explică Fisher.

Există dorința sexuală, care ne ajută să căutăm parteneri pentru a ne transmite genele mai departe.

Există dragostea romantică, care ne ajută să ne păstrăm energia pe o singură persoană și apoi există atașamentul, calmul și siguranța pe care o simțim cu un partener de lungă durată, astfel încât să creștem copii ca o echipă.

De multe ori, aceste 3 zone nu sunt conectate una cu cealaltă.

Foto ilustrativ

Așadar e posibil să ai atașament față de un partener de lungă durată, în timp ce simți dragoste romantică pentru un altul și chiar dorință sexuală pentru altcineva.

Pe scurt fie zis, Fisher ne spune că putem să iubim mai multe persoane în același timp, iar tocmai ăsta-i motivul pentru care ajungem să înșelăm.

Te invit să vezi întreg speech-ul ei aici:

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile