De ce avem nevoie de educație sexuală în România

Share
Tweet
sa vorbim despre sex Foto: www.theconversation.com

Pentru că sunt peste 357 milioane de infecții cu transmitere sexuală (ITS) declarate anual la nivel global - Chlamydia, Sifilis, Gonoree și Trichomonas -, iar România se plasează în primele 10 locuri în Europa privind incidența acestor infecții.

Și dacă ți se pare puțin, rapoartele ECDC ne plasează pe locul al doilea în topul statelor europene cu cea mai ridicată rată a cazurilor raportate de sifilis.

Aceste rapoarte sunt realizate pe baza cazurilor raportate, dar, așa cum OMS avertizează, majoritatea infecțiilor cu transmitere sexuală nu sunt simptomatice și sunt depistate, de multe ori, după ce au determinat consecințe grave, precum nașterile premature, transmiterea infecției la nou-născut sau infertilitatea.

Cum s-a ajuns în situația asta?

O realitate tristă, însă în România, cumpărarea unui prezervativ este percepută ca fiind rușinoasă, testarea pentru depistarea infecțiilor este privită cu suspiciune, iar educația sexuală în școli sau acasă este considerată un subiect tabu.

Din păcate, toate aceste rețineri cu privire la viața sexuală se reflectă în incidența crescută a infecțiilor cu transmitere sexuală, a infecțiilor cu HIV și în numărul alarmant de nașteri și avorturi în rândul adolescentelor, în unele cazuri având vârste mai mici de 15 ani.

Ce putem să facem?

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, consilierea și, mai ales, schimbarea atitudinii față de educația sexuală sunt principalele modalități de prevenție împotriva ITS - inclusiv HIV - și a sarcinilor nedorite.

Consilierea poate îmbunătăți capacitatea oamenilor de a recunoaște simptomele ITS și de a crește probabilitatea ca aceștia să caute îngrijire de specialitate. Ba mai mult decât atat, e timpul să lăsăm deoparte prejudecățile cu privire la sex și rusinea de a aborda acest subiect.

Și având ca punct de reper aceste premise, Compania Veneris, care vinde o serie de teste pentru depistarea infecțiilor cu transmitere sexuală, sparge gheața și lansează campania #TabooFighter. Campanie care are ca obiectiv conștientizarea importanței educației sexuale, ca măsură indispensabilă sănătății sexuale.

#TabooFighter este un manifest al sincerității, un demers care îndeamnă la o schimbare de atitudine, la conștientizarea riscurilor la care ne expunem atunci când alegem să nu vorbim despre subiectul tabu al sexualității.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile