De ce creierul ne cere cartofi prăjiți și gogoși

Share
19
Tweet
cartofi prajiti Foto: gettyimages

Dacă ar fi să alegi între o salată și o porție de cartofi prăjiți, ce ai alege? Sau între gogoși și clătite?

Yamy, deja îmi plouă-n gură. Așa că aș alege fără să stau pe gânduri o porție mare de cartofi prăjiți. Și pentru răsfățul ăsta culinar am voie să dau vina pe creier.

Un studiu publicat în Cell Metabolism a demonstrat că alimentele care combină atât grăsimi cât și carbohidrați sunt evaluate mai mult de sistemul nostru de recompensă al creierului, spre deosebire de alimentele care conțin o sursă de energie.

Un grup de 206 de adulți au fost studiați, supuși scanărilor creierului, în timp ce li s-au arătat fotografii cu diferite gustări, care conțineau grăsimi, zahăr sau o combinație a celor două.

Subiecții au primit apoi o sumă limitată de bani pentru a-și licita alimentele preferate și s-au dovedit a fi pregătiți să cheltuiască mai mult pe cele conțineau grăsimi și carbohidrați.

Cercetătorii spun că al nostru creier pare să estimeze câte calorii există în alimentele care conțin doar grăsimi sau carbohidrați, ajutând la reglarea cantității pe care o consumăm. Dar atunci când le combinăm, unele lucrurile se complică.

"Studiul nostru arată că, atunci când ambele substanțe nutritive sunt combinate, creierul pare să supraestimeze valoarea energetică a alimentelor", a explicat Dana Small, de la Universitatea Yale .

"Într-un mediu modern, cu alimente prelucrate, bogate în grăsimi și carbohidrați, cum ar fi gogoșile, cartofii prăjiți, ciocolata și chipsurile de cartofi, această potențare a recompensei se poate inversa pentru a promova supraalimentarea și obezitatea", a adăugat ea.

Cercetătorii spun despre creierul nostru că nu a evoluat încă suficient de mult pentru a descoperi că nu ar trebui să mâncăm mereu astfel de alimente.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile