De ce n-ar trebui să ai încredere în pisica ta

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
21
Tweet
Foto ilustrativ

Iubitorii de câini nu vor înțelege poate niciodată de ce pisicile sunt atât de iubite la nivel mondial - sunt pasiv-agresive, independente și de multe ori îți arăta iubirea după cum le poftește inima.

Așa cum viața ne-a obișnuit, există o explicație și pentru acest lucru - și anume, pisicile sunt într-o oarecare formă încă sălbatice.

Wes Warren, profesor de genetică la Universitatea Washington, este de părere că, spre deosebire de câini, pisicile sunt, de fapt, semi-domesticite.

Foto ilustrativ

El a comparat ADN-ul pisicilor de casă cu cele sălbatice, iar colegii lui au observat că genele diferă doar în ceea ce privește blana, nivelul de docilitate și grația. Cele din urmă sunt genele care influențează comportamente precum - căutarea de recompense și răspunsul la frică.

Ruptura s-a produs în urmă cu 9000 de ani, după ce oamenii au descoperit agricultura. Atrase de șoarecii care erau pe lângă locuințele de atunci, pisicile sălbatice au început să interacționeze cu oamenii.

Foto ilustrativ

Cercetătorii au o ipoteză cu privire la acest lucru - pisicile au venit și pentru că prindeau rozătoare, oamenii le-au încurajat să stea, dându-le mici recompense de mâncare. Destul de logic, nu?

Ei bine, fix acest comportament, spun oamenii de știință, a modificat structura genetică a felinelor. Cele care au rămas lângă oameni au fost cele cu gene care au încurajat interacțiunea cu aceștia, prin urmare au creat un pattern (mâncare=recompensă) care a format pisicile domesticite.

Partea interesantă vine abia acum: în 9000 de ani, există și lucruri care nu s-au schimbat deloc. Pisicile de casă au în continuare cel mai bun auz dintre carnivori, lucru care le permite să audă mișcările prăzilor. Își mențin abilitatea de a vedea excelent în întuneric și cea de a digerea alimente bogate în proteine și grăsimi.

Foto ilustrativ

Asta înseamnă că, spre deosebire de câini, genele felinelor nu au evoluat pentru a le face pe pisici dependente de oameni pentru mâncare. Și atunci, de ce au rămas mai sălbatice?

Poate pentru că pisicile de casă au continuat să se împerecheze cu pisicile sălbatice. Plus de asta, dorința oamenilor de a crea rase ciudate de pisici a început doar cu 200 de ani în urmă.

Pisicile au venit pentru șoareci, au stat pentru recompense de mâncare și oricând era cazul, au continuat să se iubească cu alte pisici din afara gospodăriei. Nu doar că sunt în mare parte încă sălbatice, dar cumva s-au domesticit singure. Pam pam.

Foto ilustrativ

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile