De ce suntem ahtiați să ne metamorfozăm obiceiurile

Petru Vasile

Content Manager
Share
51
Tweet

Un nou model de smartphone, un televizor mai performant, un mod mai avansat și mai ușor de a conduce o mașină, canale noi de comunicare și entertainment, noi moduri de relaxare, toate acestea se traduc printr-un singur cuvânt: ineditul. Acesta este termenul cheie care se află la baza schimbărilor de comportament și a obiceiurilor uzuale. Iar în spatele ineditului sau noutății se află, de câțiva ani buni de zile, inovația tehnologică, care a reușit să influențeze direct toate aceste domenii enumerate, dar și multe altele. Studiile arată că tocmai aceste noutăți tehnologice ne ajută să fim mai receptivi, mai atenți și mereu pe fază, nu datorită schimbărilor fundamentale, ci mai mult datorită factorului de noutate care mereu va stârni un interes suplimentar.

De ce suntem ahtiați să ne metamorfozăm obiceiurile:

Pentru că obiceiurile de învățare pot fi îmbunătățite

The Metropolitan Education and Research Consortium of the Virginia Commonwealth University a publicat un raport prin care a reușit să explice cum ineditul sau noutatea influențează mereu într-un mod pozitiv modul în care procesul educațional se desfășoară: “Putem susține că nivelul crescut de atenție poate fi oferit de efectul de noutate și, chiar și după ce noua informație devine ceva comun, interesul rămâne crescut, studenții sunt mai persistenți, iar rezultatele sunt mai bune”. Astfel, un nou gadget nu numai că poate accelera procesul de învățare, însă crește și nivelul de atenție și de implicare.

Pentru că inovația schimbă aspecte simple din viața de zi cu zi

Și aici putem să vorbim despre un obicei simplu, comun, destul de controversat, dar întâlnit la fiecare pas, precum fumatul. În acest domeniu, inovația poate însemna eliminarea mirosului de scrum și de fum din haine și păr, prin trecerea de la țigările convenționale la cele bazate pe tehnologia încălzirii tutunului, ale căror efecte mai puțin nocive sunt detaliate într-un raport realizat de Public Health England, cea mai importantă instituție publică din domeniul sănătății din Anglia.

Pentru că suntem cu toții interesați să vedem cum va arăta “Next Level”

Iar jocurile pe calculator reprezintă cel mai clar exemplu despre cum fenomenul “nivelului următor” funcționează în fiecare caz în parte. “Vă puteți aminti cum un nou nivel sau o nouă lume de explorat într-un joc video vă motiva să jucați tot mai mult, în speranța că veți debloca alte activități sau veți obține mai multe puncte. Fiecare stimul nou îți va stârni și mai mult dorința de a continua, pentru că face să te aștepți la o recompensă”, explică în detaliu această analiză.

Pentru că tehnologia ne ajută să evoluăm, în general

E greu să pui un semn de egalitate între tehnologie și bine sau rău. Unii vor poza în nostalgicii copilăriei fără acces la internet, alții nu vor găsi alternative la fel de interesante vieții digitale, dacă de mâine nu ar mai avea acces la ea, însă niciun studiu realizat până acum nu poate spune cu certitudine că tehnologia este în totalitatea ei bună sau rea, pentru că nu există așa ceva. Ambiguitatea ar putea fi un lucru pozitiv, explică neurobiologul Leah Krubitze: “Tot ce pot spune cu certitudine este că tehnologia ne schimbă creierul, doar că nimeni nu poate spune ce înseamnă aceste schimbări“. Expert în neuroștiință, Adam Gazzaley de la University of California, detaliază: “Suntem creaturi care caută în permanență informație nouă. Jucăriile digitale ale prezentului ne expun într-o manieră fără precedent la informație care nu mai așteaptă să fie căutată, ea te caută pe tine. Iar acest lucru acționează ca un magnet pentru oameni.“

Tehnologia aduce schimbare, noutate și inspiră zilnic în căutarea celor mai bune alternative, fie că vorbim despre obiceiuri comune care de acum devin mai simple și mai comode, procese complicate care pot fi tratate cu o mai mare ușurință sau pur și simplu noi căi de relaxare.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile