De ce ți se înroșesc ochii când fumezi iarbă

Share
50
Tweet
Ochi roșu (foto: shutterstock.com)

Nu e nici vreo reacție alergică, nici iritație produsă din cauza fumului dens.

Ochii roșii sunt indiciul suprem că cineva a fumat iarbă recent. Ba chiar au devenit simbolul neoficial al highness-ului, mulțumită meme-urilor și serialelor ca „Family Guy”. Dar, totuși, care-i faza?

Totul se rezumă la o schimbare în presiune. Unul dintre „ingredientele” marijuanei, THC, conduce la scăderea presiunii sangvine odată ce intră în organism. Asta se întâmplă pentru că vasele de sânge – inclusiv capilarele oculare – încep să se dilate. Consecința? Expansiunea lor permite creșterea fluxului sangvin la nivelul ochilor, ceea ce chiar se întâmplă, iar ochii se înroșesc. E o sabie cu două tăișuri, oarecum.

Ăsta-i și motivul pentru care iarba a ajuns considerată un tratament împotriva glaucomului. Boala asta presupune distrugerea treptată a nervului optic, din cauza presiunii intraoculare mari, și se poate ajunge chiar la orbire completă. THC-ul din marijuana scade presiunea intraoculară, dar e o soluție eficientă doar pe termen scurt (câteva ore).

THC-ul ăsta (Tetrahidrocanabinol) e o rășină uleioasă, principala substanță psihoactivă din canabis. Acționează ca analgezic, antivomitiv, antioxidant și euforizant.

După câteva ore, presiunea intraoculară revine la normal, fluxul sangvin scade și cristalinul ochilor se albește la loc. Dacă vrei/trebuie neapărat să grăbești procesul, poți încerca niște picături de ochi – ajută la constricția vaselor de sânge. Sau poți să bagi niște apă, deshidratarea fiind un motiv clasic al înroșirii ochilor.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile