De Ziua Internațională a Cafelei, scoate-ți colegii la un espresso ca să le spui Fun Facts-urile astea

Share
Tweet
Foto ilustrativ Foto: Unsplash.com/@crystalxshaw

Adică să ieșiți cu toții la o cafea în pauză, nu să le faci tu cinste. Că e Ziua Cafelei, nu a ta.

Azi, 1 octombrie, sărbătorim Ziua Internațională a Cafelei. Inițiat de Organizaţia Internaţională a Cafelei, evenimentul ăsta a fost celebrat pentru prima oară în 2015, ca un omagiu adus producătorilor și băutorilor de cafea. Anul ăsta, tema aleasă e „Rolul femeii în procesul de fabricare a cafelei, de la plantare, la culegere, prăjire şi până la savurarea acesteia”. Pe scurt, #womenincofffee. Campania OIC promovează pe calea asta egalitatea între sexe în industria cafelei, militând pentru acordarea puterii de decizie în acest sector cât mai multor femei.

Vreau să profităm de ocazie ca să aflăm mai multe despre băutura fierbinte cu care ne începem mereu ziua, de la etimologia cuvântului „cafea” până la motivul pentru care-ți vine să fugi la baie imediat după ce o dai pe gât. Ia de-aici subiecte de conversație pentru următoarea pauză de cafea:

Deși există mai multe variante plauzibile pentru etimologia cuvântului „cafea”, e foarte probabil ca termenul să provină din arăbescul „quwwah'”, care înseamnă forță, putere. Legenda spune că arborele de cafea a fost descoperit accidental în Etiopia, prin 850 d.Hr. Un cioban ar fi observat atunci că oile sale deveneau foarte energice după ce rumegau boabele plantei respective. Le-a povestit unor călugări despre efectele boabelor de cafea, iar aceștia ar fi început să le folosească pentru păstrarea energiei în timpul ritualurilor religioase.

Foto: PublicDomainPictures.net

Energia asta se datorează faptului că, odată absorbită în sânge, cofeina scade secreția de adenozină în creier. Ăsta e neurotransmițătorul inhibitor care-ți dă senzația de oboseală. Odată ce adenozina e ținută în frâu, crește în schimb nivelul de dopamină, supranumit „hormonul fericirii”. De-aia îți începi ziua cu zâmbetul pe buze când bei o ceașcă de cafea.

Te-ai întrebat vreodată de ce simți brusc nevoia să mergi la baie imediat după terminarea cafelei? Sau chiar în timp ce-o bei. Surprinzător, explicația nu are legătură cu cofeina propriu-zisă. Drept dovadă, și cafeaua decofeinizată are efect laxativ, în vreme ce Cola sau medicamentele cu cofeină nu. Savanții spun că că băutura „gâdilă” țesutul epitelial care căptușește stomacul și intestinul subțire, ceea ce grăbește „evacuarea” conținutului. În plus, cafeaua accelerează producția de gastrină, hormon secretat de stomac, care stimulează secreția de acid clorhidric și motilitatea gastrică. Pe românește, îți face stomacul să se contracte și să se relaxeze, să „pulseze” mai repede ca de obicei.

Atenție cu ce-ți îndulcești cafeaua! Deși mierea are efect antibacterian și energizant, își pierde toate proprietățile când o torni într-un lichid cu temperatura mai mare de 48 grade Celsius. Enzimele și probioticele sunt distruse, ultimele fiind niște bacterii „bune” care ajută la digestie și la refacerea florei intestinale. Nu doar că devine inutilă, dar poate ajunge chiar să-ți pericliteze sănătatea: atunci când e încălzită, fructoza din miere se degradează și conduce la apariția unui reactiv chimic numit hidroximetilfuraldehidă (HMF), substanță cu potențial cancerigen. Poți citi aici mai multe despre HMF.

Atenție și CÂND o bei! Se pare că nu-i o idee așa bună să-ți începi dimineața cu o cafea, oricât de tentant ar fi. Asta pentru că organismul produce atunci doze generoase de cortizol, hormonul mulțumită căruia avem energie. Dacă bei cafea în timpul ăsta, accelerezi producția de cortizol mai mult decât ar fi cazul, ceea ce-ți poate induce anxietate. Steven Miller, de la Univesrsitatea de Medicină Militară a SUA, a alcătuit un orar al producției de cortizol la oamenii cu regim de viață normal, ca să știm când să NU ne bem cafeaua. Intervalele în care hormonul ăsta e setat pe „MAX” sunt: 8-9 dimineața, 12-13 și 17:30-18:30.

Foto: Pexels.com/Chevanon Photography

În UK există o cafea transparentă, limpede ca apa plată. CLR CFF a pornit de la ideea a doi fraţi slovaci, David şi Adam Nagy, care locuiesc în Londra. Ei se jură că băutura e făcută din cafea Arabica prăjită şi apă, fără adaos de coloranţi artificiali sau conservanţi. Şi că are acelaşi gust ca şi cafeaua normală – va trebui să-i credem pe cuvânt.

Hai, că-ți ajung Fun Facts-urile astea pentru o pauză de cafea. Să ai poftă!

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile