Dezbatere publică: Robert Negoiță vrea clădiri de birouri în parcul IOR, ca să se laude și Sectorul 3 cu locuri de muncă

Share
131
Tweet
Robert Negoiță, primarul Sectorului 3 Foto: Screenshot YouTube/HotNews Romania | https://youtu.be/7kiH24OnIjU

Dezbaterea publică de ieri, de la sediul Primăriei Sectorului 3, nu a rezolvat problema iminentă a betonării parcului IOR, dar a scos la lumină câteva detalii interesante despre proiect și câteva posibile soluții pentru salvarea spațiului verde.

În caz că nu știai, o zonă retrocedată de 12 hectare din parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR) e indexată oficial ca CB3 (teren construibil), deci pe 70% din suprafața ei se poate înlocui verdeața cu un nou mall, clădiri de birouri, un complex rezidențial sau orice altceva se mai dorește. Detalii despre situația asta absurdă găsești aici.

Dezbaterea publică de luni Foto: Screenshot Facebook/USR București | facebook.com/USR.Bucuresti/videos/1072110256296492

La cererea USR, ieri s-a organizat o dezbatere publică pe tema noului PUZ (Plan Urbanistic Zonal), care dă undă verde betonării parcului. Fiind ora 15:00 într-o zi de luni, evident că nu au reușit să ajungă toți cetățenii revoltați de PUZ. S-a strâns totuși o gașcă, USR și-a trimis reprezentanți, iar discuția a vizat o mulțime de probleme „strecurate” în planul urbanistic: „regimuri de înălțime necorespunzătoare, <<densificarea>> (aglomerarea) sectorului, construcții ridicate fără aviz și mai ales agresiunea asupra spațiului verde, nu doar IOR”, rezumă USR-istul Liviu Mălureanu, Consilier Local la Primăria Sectorului 3.

O chestie interesantă la PUZ-ul ăsta e regimul de înălțime: se permite ridicarea unor clădiri de până la 45 m înălțime în zona retrocedată din IOR, dar și construirea unor blocuri de 10 etaje în Parcul Constantin Brâncuși (care e fix vizavi de spațiul ăla din IOR – practic, o extensie a lui). Dacă se pune în aplicare planul, blocurile respective urmează să înlocuiască actualele locuri de joacă pentru copii, spații speciale pentru căței și un teren de sport.

De ce 45 m înălțime în IOR? Simplu: primarul Robert Negoiță vrea acolo clădiri de birouri, ca să se laude și Sectorul 3 cu o ofertă generoasă de joburi: „Din punctul de vedere al locurilor de muncă, Sectorul 3 este mult în spate. Am propus acest regim de construire pentru că permite clădiri de birouri. Sectorul 1 are bugetul aproape dublu față de Sectorul 3, cu o populație la jumătate”.

Ștefan Dumitrașcu, arhitectul-șef al Capitalei și fost arhitect-șef al Sectorului 3, dă vina pe Ceaușescu pentru situația actuală. Da, pe Ceaușescu. Partidul ar fi rezervat zona de 12 hectare din IOR încă din 1984 pentru construirea de blocuri, cu intenția realizării unui „centru civic” acolo. „Terenul a fost rezervat pentru această funcțiune”, zice Dumitrașcu. Păi, bun, și voi continuați planurile lui Ceaușescu? Ce facem, lăsăm țara pe mâna PCR-ului și în 2018?

L-am contactat pe USR-istul George Vasiliu, student la Arhitectură, ca să lămurim pe înțelesul tuturor câteva chestiuni dezbătute ieri:

NOIZZ: S-a spus la dezbatere că momentan nu există un Plan Urbanistic General (PUG) pentru București. Cum adică?

George Vasiliu: Noi avem un PUG din 2000 care a expirat și a tot fost prelungit, pentru că primăria n-a fost în stare să facă unul nou. Noi trebuia să avem unul nou în 2010, conform legii, doar că efectiv n-au fost în stare să îl realizeze.

Cu ce ar schimba situația realizarea unui nou PUG?

Păi n-am mai fi ajuns în situația în care primăriile de sector să se apuce să facă un fel de mini PUG-uri pe sector, care riscă să creeze probleme mari între sectoare. Un PUG nou dădea clar direcțiile de dezvoltare ale orașului și zicea negru pe alb ce era de făcut. Acum, în schimb, totul e în aer și fiecare face ce poftește.

Se plănuiește realizarea vreunuia?

Gabriela Firea declara în februarie 2017 că noul PUG va fi gata până la sfârșitul anului 2017. Suntem la sfârșitul anului 2018. Planuri există de 8 ani, dar niciun primar nu a fost în stare să vină și să pună un PUG pe masă.

Reprezentanta APM (Agenția pentru Protecția Mediului), Simona Aldea, sugerează că zona retrocedată din IOR „poată să rămână CB. E suficient să se specifice că e spațiu verde amenajat și atunci nu se poate da acord de mediu și autorizație de construire”. Chiar ar fi asta o variantă?

Hai să luam un caz din domeniul construcțiilor, regimul de înălțime. Se construiește un bloc, Parter + 5 etaje să zicem, pentru că atât spune legea că se poate face. Apoi vine dezvoltatorul și depune o cerere pentru supraînălțare, etajul tehnic este mai mare decât normal, uneori și demisolul devine un etaj de locuit și ne trezim că avem un bloc Parter + 7 etaje. Se găsesc interpretări tot timpul. Cel mai bine este să fie încadrată drept zonă verde, în acest fel suntem 100% siguri că Bucureștiul nu va pierde spațiul verde din zona Parcului IOR.

În urma dezbaterii, s-a luat vreo decizie concretă privind IOR-ul?

Promisiuni, se organizează mâine o dezbatere. Azi-dimineață Negoiță a anunțat că mâine se face următoarea. Vrea să treacă repede prin proces, alături de oamenii loiali lui. Dacă era binevoitor, organiza dezbaterea peste câteva zile, dar a vrut ca cetățenii să nu aibă timp să reacționeze.

***

Mai exact, Negoiță a programat noua dezbatere publică pentru mâine, 3 octombrie, la ora 17:00. Locul e același: sediul Primăriei Sectorului 3 (Calea Dudești, nr. 191, zona Dristor). Poți merge și tu, dacă ai o sugestie pentru salvarea spațiilor verzi din Sectorul 3.

Cică mâine urmează să se lămurească toate aspectele rămase încă neclare după dezbaterea publică de luni. Să sperăm că se va lua și o decizie concretă în favoarea bucureștenilor, că de promisiuni nu ducem lipsă.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile