Din cauza noilor manuale de geografie, copiii n-o să mai știe nici să arate România pe hartă

Share
14
Tweet
Foto ilustrativ Foto: Unsplash.com/@lonely_planet

Elevilor de azi li se spune că Drobeta-Turnu Severin e, de fapt, Turnu Măgurele; că Marea Moartă și Marea Roșie sunt fix aceeași chestie; că Sudanul de Sud nu există. Totuși, Ministerului Educației refuză să înlocuiască manualele astea jenante, că deja sunt tipărite și n-are rost.

Manualele de geografie care vor ajunge toamna asta pe băncile elevilor de clasa a VI-a au atât de multe greșeli, că parcă le-a scris Dăncilă cu mâna ei. Turnu Măgurele apare pe traseul Dunării în locul Drobetei-Turnu Severin. Sudanul de Sud nu există pe harta lumii, deși e stat independent încă din 2011. Insula Tasmania e etichetată Vanuatu. Marea Roșie a făcut schimb de locuri cu Marea Moartă. Și lista poate continua mult și bine.

Foto: hotnews.ro

Asta se întâmplă când Ministerul Educației își lasă propria editură să se ocupe de tipărirea manualelor școlare. Se cumpără licențe ale unor hărți absurde fără ca cineva să arunce un ochi peste ele, măcar de curiozitate. Se mănâncă litere peste tot, dar nimeni n-are chef să recitească. Se face totul cât mai repede și cât mai ieftin, fără să-i pese cuiva de calitate. Și uite-așa învață elevii o hartă paralelă a lumii, pentru ca mai târziu în viață să se facă de râs ca doamna Dăncilă când ține discursuri.

Bun, a greși e omenește. Anul școlar începe pe 10 septembrie, deci timp de corectură și retipărire este. O să facă Ministerul Educației ceva în privința asta? Evident că nu, pentru că au printat deja o tonă de cărți și nu merită deranjul. O spun chiar reprezentanții editurii: „Există deja tipărite 1.600.000 de exemplare pentru clasa a VI-a, din care 148.000 sunt manuale de Geografie. Conducerea Ministerului Educației Naționale, precum și cea a Centrului Național de Evaluare și Examinare și cea a Societății Editura Didactică și Pedagogică S.A. își exprimă încrederea că erorile regretabile, de tipul celor din manualul de Geografie, nu sunt recurente”.

Foto: hotnews.ro

Deci nici măcar nu au de gând să răsfoiască restul manualelor, cu toate că există antecedentul ăsta revoltător. Mergem pe încredere. Cel mai simplu.

În schimb, specialiștii vor corecta varianta digitală a manualului și vor presăra pe-acolo notițe de genul „vezi că în manualul tipărit asta nu-i bine”. Păi, bun, atunci dați-le elevilor și iPad-uri ca să răsfoiască virtual manualul, că parcă telefoanele erau interzise în timpul orelor.

Foto: hotnews.ro

De parcă nu se făcuse de râs suficient, Editura Didactică și Pedagogică S.A. amintește într-un comunicat oficialmanualul „a primit aviz științific favorabil din partea unui reprezentant al mediului universitar specializat în Geografie”. Deci Ministerul Educației își pune toată baza într-un individ pe care-l doare-n c*r de elevii români – practic, de viitorul țării. Nu merită copiii nici 5 minute din prețiosul lui timp, cât i-ar fi luat să arune un ochi peste harta lumii.

Abia așteptăm să răsfoim restul manualelor tipărite de Editura Didactică și Pedagogică. Ca să parafrazez, ne exprimăm încrederea că erorile regretabile SUNT recurente. Cu așa manuale, mai bine îi lași pe elevi să învețe singuri de pe Wikipedia – e o sursă de informație infinit mai bună, chiar dacă profesorii n-o să recunoască asta vreodată.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile