Dormitul până târziu în weekend te scapă de o moarte prematură

Share
144
Tweet
somn Foto: mashable.com

Toți ne mințim că o să dormim mai mult în weekend, mai ales când nu prea am fost prieteni cu somnul în cursul săptămânii.

Dacă până acum, specialiștii susțineau sus și tare că nu e bine să dormim până târziu în zilele libere, de data asta au o altă părere. Se pare că lenevitul în weekend s-a dovedit a fi benefic.

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii suedezi și americani, persoanele cu vârsta sub 65 de ani care au dormit mai puțin de cinci ore în week-end au avut un risc crescut de deces.

Studiul, publicat în Journal of Sleep Research , s-a bazat pe datele a peste 30.000 de subiecți urmăriți pe o perioadă de 13 ani.

Pentru cei care reușesc să doarmă mai puțin de cinci ore în cursul săptămânii, dar în weekend se laudă cu mai multe ore de somn, nu a existat un risc crescut de deces.

Există un risc mai mare de mortalitate dacă o persoană doarme în mod constant mai puțin de cinci ore sau mai mult de nouă ore, în comparație cu persoanele care dorm în mod constant în jur de șase – sapte ore în cursul săptămânii.

Cercetătorii au ajuns la aceste concluzii după ce au luat în considerare anumiți factori - sexul, educația, indicele de masă corporală, bolile severe, fumatul, consumul de alcool, și statutul de angajare.

Torbjörn Åkerstedt, profesor la Institutul Karolinska din Suedia și unul dintre autorii lucrării, a declarat că aceste concluzii sunt în concordanță cu cercetarea anterioară a legăturii dintre durata somnului și decesul.

Cu toate acestea, aceste studii anterioare s-au concentrat asupra somnului din timpul zilei, însă echipa "bănuia că nu este suficient". Ancheta privind somnul în week-end sugerează că obținerea unei perioade lungi ar putea ajuta la prevenirea unei morți precoce.

Rezultatele implică faptul că somnul puțin (în timpul săptămânii) nu este un factor de risc, dacă este combinat cu mai multă odihnă în weekend.

Acest lucru sugerează că somnul puțin din timpul săptămânii poate fi compensat în week-end, și că acest lucru are implicații pentru mortalitate.

"De asemenea, observăm că participanții mai în vârstă sunt" bine odihniți "atunci când se trezesc, în timp ce tinerii nu sunt cu siguranță" odihniți ". Interpretarea noastră este că nevoia de somn este redusă odată cu creșterea vârstei. Oamenii își schimbă durata de somn în timp. Astfel, rezultatele noastre pot conține o subestimare a riscului".

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile