Drumul bizar din România care sfidează legile fizicii: mașina urcă singură la deal când o scoți din viteză

Share
12
Tweet
Panta dintre Budești și Cavnic Foto: Captură YouTube/Cristi Dimulescu

Dacă ai drum prin Maramureș, uită tot ce-ai învățat în școală la orele de fizică.

E ceva grav în neregulă cu Drumul Județean 184 din Maramureș. La vreo 3 km după ce ieși din satul Budești, mergând înspre Cavnic, încearcă să tragi pe dreapta, să oprești motorul și să lași mașina pe liber. În loc să „alunece” la vale, așa cum dictează legile fizicii, mașina va urca de capul ei la deal.

Poți să încerci același experiment și cu o sticlă sau cu orice alt obiect care se rostogolește. Orice ai așeza în panta aia de pe DJ 184 se va deplasa în sus. Cel puțin, așa percepe ochiul uman.

Multă lume e convinsă că explicația ține de sfera supranaturalului, chiar dacă nu oferă vreo explicație concretă. Probabil că-și imaginează un grup de fantome aliniat în spatele mașinii, care o împing la deal pentru că nu au altceva mai bun de făcut în Viața de Apoi. Alții spun că fenomenul straniu se datorează câmpului electromagnetic neobișnuit de puternic în zona respectivă.

Cristian Chendea, inginer la Căi Ferate, Drumuri și Poduri, are o altă teorie mai plauzibilă: „Este o iluzie optică acolo. Mai sunt şi alte locuri din ţară cu astfel de iluzii. De fapt, la Budeşti, sunt două astfel de pante”. Mai precis, ar fi vorba despre o rupere de pantă cu schimbare de unghi, ceea ce lasă impresia de deal acolo unde-i pur și simplu continuarea pantei.

Deși panta dintre Budești și Cavnic e cel mai cunoscut loc din România unde se întâmplă nebunia asta, nu e singurul. Lumea spune pe net că a observat același fenomen ciudat în zona Bucium (Iași), între Baia Mare și Sighetu Marmației, la Pasul Tihuța sau prin Măgura Baciului (Bacău). Cel mai probabil, explicația e aceeași în toate cazurile: o iluzie optică foarte mișto.

Dacă ajungi vreodată pe porțiunea aia a Drumului Județean 184, neapărat să tragi mașina pe dreapta și să încerci experimentul. E un marcaj trasat pe carosabil care indică fix zona dealului fals, deci n-ai cum să treci pe-acolo fără să observi. Ca să te convingi că nu ai luat-o razna, să te uiți la copacii din apropiere - unghiul lor de înclinare e cel mai bun reper posibil.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile