După ce vei citi articolul ăsta, nu vei mai lua ibuprofen

Share
30
Tweet
ibuprofen Foto: Noizz.de / unsplash.com / Jonathan Perez / Noizz.de

Fie că te doare capul, te lupți cu o durere insuportabilă de spate sau ai febră, primul lucru pe care îl faci este să iei o doză de ibuprofen.

Cercetătorii ne sfătuiesc să te gândești de două ori înainte să apelezi la acest calmant. Mai ales dacă ești de sex masculin.

Într-un studiu publicat recent în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences, se arată că ibuprofenul are un impact negativ asupra fertilității bărbaților.

Tipii care iau des substanțe antiinflamatoare cu efect analgezic se pot alege cu o boală hormonală care reduce dimensiunea testiculelor și scade fertilitatea.

Studiul a fost efectuat pe un grup de tineri cu vârste între 18 și 35 de ani, care au luat pastile cu ibuprofen pe un interval de timp de până la șase săptămâni. S-a observat ca aceștia s-au confruntat cu probleme musculare, oboseală cronică și reducerea nivelului de testosteron.

Chiar dacă medicii afirmă că afecțiunile descrise în studiu pot fi doar temporare, se pare ca doza periculoasă pentru bărbați în acest caz este de 600 de mg de ibuprofen, administrat de două ori pe zi.

Echipa de cercetători a studiat și efectele asupra sănătății pe care ibuprofenul, aspirina și paracetamolul le au asupra sănătății femeilor însărcinate.

S-a dovedit că aceste medicamente au efecte negative asupra bebelușilor de sex masculin. Testiculele nu produc doar spermatozoizi, ci și testosteron, principalul hormon masculin.

De asemenea, medicamentele cresc și riscul ca bebelușii să se nască cu malformații congenitale.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile