Elevii clujeni au autobuze școlare care circulă prin tot orașul. În București e o singură linie RATB minusculă, într-un singur cartier

Share
43
Tweet
Autobuze din Cluj-Napoca Foto: STFP.net

Iar linia specială RATB nici măcar nu acoperă întreg cartierul, ci doar o părticică din el. E liniuță, nu linie.

Aproape o mie de elevi clujeni beneficiază de la începutul anului școlar de microbuze și autobuze dedicate special transportului lor către și dinspre școală. Intitulat „Autobuze/microbuze cu circuit închis pentru elevii din clasele primare”, proiectul-pilot vizează elevii claselor 0-IV și a pornit de la o inițiativă online din 2017 a clujenilor, votată prin bugetarea participativă.

Primăria pune astfel la dispoziția școlarilor autobuze cu două destinații - liceele „Avram Iancu” și „Nicolae Bălcescu” -, punctele de plecare fiind amplasate în patru cartiere clujene: Zorilor, Mărăști, Gheorgheni și Mănăștur. În total sunt cinci trasee diferite, care străbat aproape tot orașul, după cum vezi în harta de mai jos. Doar Dâmbul Rotund mai lipsea pentru ca peisajul să fie complet, iar extinderea traseului e o posibilitatea luată în calcul de primarul Emil Boc: „Este un proiect-pilot care se va derula pe parcursul a 45 de zile, apoi, dacă funcţionează, vom extinde şi la alte şcoli”.

Cartierele prin care circulă autobuzele și microbuzele școlare Foto: maps.google.com

Cu autobuzele școlare nu pot circula decât elevii și – în anumite condiții – însoțitorii. Plus un polițist local, responsabil de siguranța pasagerilor de-a lungul drumului, ca să nu-și mai facă părinții nicio grijă.

Genial. Îți dai seama că proiectul ăsta fluidizează masiv traficul dimineața, la ora de vârf, când în mod normal ar fi circulat o mie de mașini cu câte un elev în fiecare. În loc să fie conduși de părinți, elevii se grupează în câteva autobuze și rezolvă totul mult mai simplu. Și mai bine pentru mediul înconjurător.

De ce nu avem și în București așa ceva? Păi, avem. Oarecum. Deși Capitala are o suprafață mult mai mare decât Cluj-Napoca și un număr mult mai mare de școlari, există o singură linie RATB special dedicată lor. E vorba despre linia 327, care face legătura între şcoala Gimnazială nr. 141 și Şcoala Gimnazială nr. 127. După cum vezi în harta de mai jos, traseul nu acoperă decât o foarte mică parte din cartierul Rahova.

Liniuța 327 Foto: Ratb.ro

Bine că există și asta, dar de ce una singură? Cum rămâne cu școlarii din Tei, Drumul Taberei, Titan, Vitan, etc. etc. etc.? Au și ei nevoie de autobuze speciale care să-i culeagă pe rând de acasă și să-i ducă la școală, ca să nu ne mai sufocăm împreună la primele ore ale zilei. Asta ar trebui să fie o prioritate pentru Gabi Firea, nu Catedrala Mântuirii sau fântânile iluminate de la Unirii. În 2016 promitea că face revoluție în trafic. Cât să mai așteptăm?

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile