84% dintre cetățenii europeni nu-și doresc trecerea de la ora de vară la cea de iarnă

Share
Tweet
trecerea la ora de iarna Foto: Unsplash

Încă puțin și vine timpul să trecem la ora de iarnă. Iar asta înseamnă că ne bucurăm de mai multă lumină în momentul trezirii.

Însă dacă nu ți se pare important, cercetătorii spun că intensitatea luminii influenţează puternic mecanismele organismului.

Schimbarea orei are efecte mai mult negative decât pozitive, iar din punct de vedere economic este o risipă.

Vineri, comisarul european pentru Transporturi, Violeta Bulc, a prezentat public rezultatele unei sondaj derulat în Uniunea Europeană. Se pare că 84% dintre respondenți sunt în favoarea renunțării la schimbarea orei de două ori pe an.

În perioada 4 iulie-16 august 2018 s-a desfășurat cel mai mare sondaj, realizat în cele 28 de state europene, în care 4,6 milioane de oameni au fost întrebați dacă vor să treacă la ora de iarnă.

Iar concluzia este clară - "84 % dintre respondenți doresc să nu se mai schimbe ora. Vom acționa și vom elabora o propunere legislativă adresată Parlamentului European și Consiliului, care vor decide împreună" a declarat comisarul european pentru Transporturi, Violeta Bulc.

Și președintele Comisiei Europene,Jean Claude Junker, a mărturisit că milioane de oameni nu mai vor să treacă prin schimbarea orei de două ori pe an - “Oamenii doresc acest lucru şi o vom face”.

Iar Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, s-ar bucura dacă Comisia Europeană ar lua în serios această propunere- “Majoritatea covârşitoare a spus că dorim să menţinem ceea ce denumim “ora de vară” , adică ora de acum. M-aş bucura dacă Comisia Europeană ar lua în serios acest vot”.

Acum rămâne doar ca această propunere să fie dezbătută și de guvernele celor 28 de state și votată în Parlamentul European.

Şi romanii își doresc să renunţe la schimbarea orei. 78% au votat pentru. Dar și cei din Finlanda, Ungaria, Croaţia, Lituania, Polonia sau Spania votează pentru păstrarea unei singure ore.

Comisia Europeană spune că fiecare stat va opta pentru ora la care vrea să rămână. România ar putea păstra ora de vară, în timp ce Finalnda pe cea de iarnă.

Schimbarea orei are efecte negative asupra sănătății

Medicii susțin că schimbarea orei are o serie de efecte negative asupra sănătății noastre: irascibilitate, tulburări de somn, stres crescut și așa-numita astenie de toamnă. Pentru persoanele cu probleme cardiace, riscul de infarct crește cu 10% în primele trei zile după schimbarea orei.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile