Firea taie 200 milioane lei de la străzi și spitale, ca să dea mai mult la biserici și concerte

Share
1K
Tweet
Gabriela Firea Foto: Libertatea

Astea sunt prioritățile în București. Nu mai avem ce gropi să astupăm în străzi, iar spitalele de stat sunt dotate la standarde europene, altfel nu-mi explic logica noii rectificări bugetare.

Un nou proiect privind rectificarea bugetară contrazice tot ce știm despre situația actuală a Bucureștiului. Contrazice chiar bunul simț. Conform raportului de specialitate, unele instituții sunt de părere că primesc mult prea mulți bani de la primărie, motiv pentru care cer diminuarea subvențiilor.

Și nu vorbim despre orice instituții, ci despre Administrația Străzilor și cea a Spitalelor. Prima propune o micșorare a bugetului cu 153,7 milioane de lei, iar Administrația Spitalelor vrea să priemască cu 47,8 milioane mai puțin decât îi alocă primăria momentan.

La polul opus, proiectul prevede alocarea unui bonus de 70 milioane de lei instituțiilor din categoria „Cultură, recreere și religie”. Adică biserici și concerte, instrumentele preferate ale lui Gabi Firea pentru distragerea atenției bucureștenilor de la problemele reale ale orașului.

Ai mai auzit vreodată de cineva, persoană sau instituție, nu contează, care să fie nemulțumit de faptul că are prea mulți bani? Să ceară să primească mai puțin, ca și cum nu ar avea ce să facă cu atâția?

Bulevardul Eroilor, București Foto: Facebook/România Actualităţi | facebook.com/romaniaactualitati/posts/10156287199101202

E cu atât mai suspect cu cât vorbim despre instituțiile care se ocupă de drumurile publice și de spitalele de stat, două domenii în care Bucureștiul e sub orice critică. Cum rămâne cu toate gropile, denivelările, fisurile din șosele? Sau cu halul în care e Centura Capitalei? Sau situația parcărilor, care intră tot în responsabilitatea Administrației Străzilor? Sunt o mulțime de lucruri care trebuie puse la punct în cazul ăsta, iar ei spun că nu, că n-au ce face cu banii.

La fel cu spitalele. La simularea de cutremur de weekendul trecut, bilanțul arată că cinci spitale bucureștene s-au prăbușit complet, iar alte 22 au fost zguduite până-n punctul în care nu mai pot fi utilizate. Ce-ar fi ca Administrația să investească în consolidarea lor, ca să nu ajungem pe bune în situația asta după un seism real? Sau să bage astea 48 milioane lei, de care spune că n-are nevoie, în dotarea spitalelor cu aparatură medicală high-tech. Sau să-i vireze către viitorul Spital Metropolitan, la fel cum sprijină constant finalizarea Catedralei Mântuirii.

Spitalul Universitar de Urgență din București Foto: Screenshot video stiri.tvr.ro

Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP), e la fel de șocat de rectificarea propusă: „În fiecare an, către sfârşitul anului, bugetele alocate nu sunt cheltuite, fie din lipsă de preocupare, fie că nu sunt proiectele duse până la capăt. Iar oamenii au de suferit, pentru că Primăria Capitalei direcţionează banii în altă parte. A-i da la biserici sau pe concerte înseamnă să direcţionezi bani spre un scop electoral. Probabil că a fost gândit aşa de la bun început”. Altă explicație nu există.

Îți reaminesc că rectificarea bugetară din august a fost aproape la fel de absurdă: atunci s-a hotărât să se taie 122 milioane de lei din bugetul Ministerului Cercetării, pentru ca averea asta să fie redirecționată în schimb către Catedrala Mântuirii Neamului. Pur și simplu, Catedrala asta inutilă e considerată oficial prioritatea absolută a Bucureștiului în momentul de față. Nu ne trebuie drumuri de calitate, spitale decente sau dezvoltarea tehnologică – vrem doar un palat de prost-gust unde să putem îngenunchea și aprinde lumânări.

Rectificarea bugetară va fi dezbătută joi într-o ședință a Consiliului General al Municipiului București. Oricum, discuția asta e o simplă formalitate - rectificarea e ca și făcută.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile