Florin Busuioc, internat de urgență în spital după un infarct și patru stopuri cardiace

Share
172
Tweet
Florin Busuioc Foto: Arhivă Libertatea

Prezentatorul meteo favorit al României a ajuns aseară în stare gravă la spitalul din Craiova, direct pe masa de operație. Din cauza lipsei de personal, viața lui Busu a depins de intervenția unui medic rezident.

UPDATE: Florin Busuioc a fost scos de la Terapie Intensivă. Prezentatorul meteo e în continuare internat la Institutul pentru Boli Cardiadresaovasculare C.C. Iliescu din București, acolo unde a fost transportat cu un elicopter SMURD. Medicii spun că starea lui de sănătate s-a îmbunătățit vizibil.

Actorul a suferit un infarct în seara de 6 noiembrie, la puțin timp după ce susținuse spectacolul „Central Park” pe scena Filarmonicii „Oltenia” din Craiova. Un echipaj SMURD a sosit la fața locului și a început manevrele de resuscitare, după care a urmat un stop cardiac. Din nou, resuscitări. Situația fiind extrem de gravă, Busu a fost transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova, unde a făcut încă trei stopuri cardiace. Doi medici au venit de acasă pentru a-l opera, procedura de montare de stent fiind un succes.

Florin Busuioc Foto: Arhivă Libertatea

Numită științific angioplastie coronariană, operația prin care a trecut prezentatorul meteo presupune introducerea unui tub mic într-o arteră, cu rolul de a restabili fluxul sangvin optim la nivelul inimii. Procedura e minim invazivă, necesită doar anestezie locală, iar incizia se face de regulă pe antebraț. Durează cam două ore.

Unul dintre medicii care i-au montat stentul, Eugen Ţieranu, e la un examen distanță de titulatura „medic specialist”. Deocamdată, e la finalul rezidențiatului. Se pare că șeful clinicii de Cardiologie, Octavian Istrătoaie, a avut telefonul închis aseară, motiv pentru care a fost nevoie de intervenția unui medic rezident.

Eugen Ţieranu (stânga) şi Paul Traşcă (dreapta) Foto: Libertatea

„Da, este adevărat că şeful şecţiei de cadiologie avea telefonul închis. Nu aveam neapărat nevoie de acordul lui. Era o chestiune formală”, confirmă Dr. Paul Trașcă, celălalt medic prezent în sala de operație. „Am venit de acasă pe la ora 23, că - din păcate - noi nu asigurăm program de infarct acut, că nu avem personalul necesar”. Wow, ce surpriză pentru un spital românesc.

Dr. Trașcă detaliază starea în care a fost adus la spital Florin Busuioc: „Starea hemo-dinamică era una foarte gravă. Era un şoc cardiogen, tensiune 6, era intubat, ventilat mecanic”.

Florin Busuioc pe scenă Foto: Arhivă Libertatea

Stai, să revenim: un infarct urmat patru stopuri cardiace? Nu înseamnă același lucru? Se pare că nu. Ne lămurește Dr. Mihai Ursu, medic primar cardiolog la Spitalul de cardiologie Clinicco Brașov: „Atacul de cord [...] se referă în principal la infarctul miocardic acut cu supradenivelare de segment STT sau cuprinde și sindromul coronarian acut, spre deosebire de stopul cardio-respirator care semnifică cu totul altceva, și anume oprirea cardiacă. Desigur că atacul de cord poate debuta cu o oprire cardiacă, cu un stop cardio-respirator sau în cursul evoluției infarctului miocardic acut poate apărea și stopul cardio-respirator”. OK, o să-l credem pe cuvânt.

Florin Busuioc Foto: Arhivă Libertatea

În fine, intervenția chirurgicală a fost un succes, iar prezentatorul Meteo e acum în afara oricărui pericol. Totul e confirmat de Corina Geormăneanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă din Craiova, care însă nu poate oferi mai multe informații: „În legătură cu celelalte detalii, familia nu îmi permite să dau nicio declaraţie. Important este, însă, că totul s-a terminat cu bine”.

Stay strong, Busu!

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile