Ghicești care este cea mai veche culoare de pe Pământ?

Share
12
Tweet
culoare Foto: Australian National University / Australian National University

Nu știu dacă te-ai gândit vreodată la amănuntul ăsta, însă oamenii de știință tocmai au anunţat că au identificat cea mai veche culoare de pe planeta noastră.

Potrivit lor, cea mai veche culoare din lume este o nuanţă de roz aprins.

Conform unui studiu publicat în jurnalul ştiinţific PNAS, cercetătorii au descoperit acești pigmenţi urma unor fragmente de rocă care o vechime de 1,1 extraşi din rocile din adâncimea deşertului Sahara din Africa. Și ce crezi? Sunt produşi de o cianobacterie microscopică străveche.

”Pigmenții roz aprins sunt fosile moleculare de clorofilă, care au fost produse de organisme fotosintetice care trăiau într-un ocean dispărut în urmă cu sute de milioane de ani”, a declarat dr. Gueneli, de la ANU Research School of Earth Sciences.

Se pare că pigmentul identificat recent reprezintă ''cea mai veche culoare biologică'' şi mai vechi decât ceilalţi pigmenţi biologici descoperiţi în trecut.

Oare descoperirea asta va schimba misterul apariției vieții pe Pământ?

''Analiza amănunţită a pigmenţilor străvechi a confirmat că în urmă cu un miliard de ani minuscula cianobacterie domina baza lanţului trofic din oceane, ceea ce explică motivul pentru care în acea perioadă nu existau animale'', a explicat Gueneli.

"Cianobacteriile din oceane au început să dispară în urmă cu aproximativ 650 de milioane de ani, când algele s-au răspândit rapid şi au furnizat acea explozie de energie care a fost necesară pentru asigura evoluţia ecosistemelor complexe în care animalele mari, inclusiv oamenii, pot supravieţui pe Pământ'', a adăugat cercetătorul.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile