Iarba e cel mai consumat drog din România, dar Agenția Națională Antidrog nu vorbește despre legalizare

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
254
Tweet
Foto ilustrativ

Agenția Națională Antidrog a lansat raportul național privind situația drogurilor pe 2017 din România, iar în cazul în care ești curios, da, marijuana rămâne pe locul I, fiind cel mai consumat drog din țara noastră.

"După canabis, pe poziţia a doua în „topul” celor mai consumate droguri în România, se situează noile substanţe psihoactive (NSP) – 2,5%. Urmează: cocaină/ crack şi LSD – câte 0,7%, ecstasy – 0,5%, ciuperci halucinogene – 0,4%, heroină, amfetamine şi ketamină – câte 0,3%", se arată în raport.

ANA a lansat și o hartă cu judeţele din ţară în care sunt cele mai multe cazuri de consumatori de iarbă care ajung la urgențe.

Imagine Digi24

Să ne înțelegem, cazurile extreme ale celor care au ajuns la spital sunt cele în care oamenii au consumat iarbă împreună cu alcool sau alte medicamente.

La nivel mondial, nu există nicio persoană care să fi murit din cauza consumului de ganja și chiar în interviul pe care NOIZZ l-a realizat cu cei de la Agenția Națională Antidrog, ei spun cum nu există șansa unei supradoze.

Foto ilustrativ

Cu toate astea, continuăm să vorbim mult despre efectele nocive ale canabisului, comparându-l de multe ori cu alcoolul, în condițiile în care cel din urmă distruge vieți sistematic și mulți sunt cei care mor din cauza acestuia.

La nivel european, România este în top la consumul de alcool și n-ar fi rău să ne aducem aminte de medicii care atrăgeau atenția acestei probleme în Craiova, când zilnic, în Urgenţa Spitalului Judeţean ajung 10-15 cazuri de persoane în stare de ebrietate.

Și iarbă poate avea efecte adverse consumată pe termen lung, însă în niciun caz nu bagă oamenii în spitale zilnic și nici nu se moare din cauza ei. Să nu uităm și de efectele pozitive ale acesteia - de la cele medicale și până la eliberarea de stres și relaxare pe care mulți o simt când o consumă.

"Aşa se face că la spital au ajuns şi tineri cu tulburări mentale şi de comportament sau chiar sevraj după ce au fumat iarbă şi a luat şi alte substanţe", susține raportul ANA.

Corect ar fi fost să se pună accentul pe alte substanțe, cel mai probabil chimice și nu naturale.

Tot ANA spune cum în România peste 1 milion de oameni au încercat ganja, dar cu toate astea nu vorbim deloc de posibilitatea legalizării sau cum măcar să fie tolerată la nivel național, așa cum se întâmplă în țări precum - Spania, Portugalia, Cehia, Anglia, Olanda și lista poate continua.

Foto ilustrativ

Suntem în 2018, iar în România scoatem ganja la înaintare ca și cum este cel mai periculos drog existent în piață și refuzăm să generăm dezbateri publice cu autoritățile despre posibilitatea legalizării și despre efectele acesteia, atât negative, cât și pozitive, într-un mod obiectiv și echilibrat.

Însă, dacă ți se face rău, de la orice drog pe care-l iei, important este să știi că în România consumul de stupefiante nu este incriminat, ci doar deținerea acestora, așa că du-te la doctor.

Și până să ajungem la o vagă normalitate în ceea ce privește atitudinea țării față de iarbă, poate ar trebui să ne concentrăm pe dezastrele provocate de alcool în comparație cu aceasta.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile