În sfârșit, investim și în spitale! S-a deschis primul Centru Pilot de Criză pentru victimele violurilor din România

Share
Tweet
Foto ilustrativ Foto: 123rf.com

Toată lumea vorbește acum despre sfințirea Catedralei Prostului Gust și despre merțanul cu care se plimbă Preafericitul. Să lăsăm un pic deoparte gaura aia neagră numită BOR, care aspiră bani publici, și să ne axăm pe ceva pozitiv: tocmai s-a deschis primul Centru Pilot de Criză pentru Situațiile de Viol din România, iar modelul va fi replicat la nivel național.

Victimele violențelor sexuale nu vor mai trebui să umble prin o mie de locuri după ce trec prin experiența traumatizantă – să primească îngrijiri medicale undeva, să înceapă demersurile legale altundeva etc. Asta pentru că ieri a fost inaugurat Centrul Pilot de Criză pentru Situaţiile de Viol, în cadrul Spitalului Universitar de Urgență București. E locul unde victimele beneficiază de ajutor în toate planurile posibile, de la examinarea medicală și medico-legală până la asistență post-traumatică și consiliere.

Spitalul Universitar de Urgență București Foto: Facebook/Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti - SUUB

Noutatea și frumusețea proiectului constă în mobilizarea unei echipe multidisciplinare care să preia fiecare caz de genul ăsta, pentru eficientizarea întregului proces. Victima nu trebuie decât să se prezinte la camera de gardă, iar medicul de la Primiri Urgenţe contactează Poliția în timp ce pacientul primește îngrijirile necesare. Concret, medicul specialist sună la Criminalistică şi Omoruri, iar cei de-acolo emit ordonanțele pentru prelevare de probe și pentru examinare medico-legală.

Mai puțină vorbă, mai puține drumuri, mai puțin timp pierdut. Dorin Ionesu, directorul medical al spitalului, rezumă perfect conceptul: „Practic, acest proiect urmăreşte să plimbe hârtiile şi nu pacientele şi victimele violului”.

În plus, e o garanție a faptului că agresorul va fi într-adevăr trecut pe lista neagră a Poliției, lucru care de regulă nu se întâmplă: „Cele mai multe situaţii de viol se pierd între spital şi INML, deoarece femeile renunţă la efectuarea demersurilor legale - fie din lipsă de curaj, fie din lipsă de încredere, fie din imposibilitatea de a se deplasa şi a solicita certificat medico-legal”, explică Adriana Nica, manager SUUB.

O inițiativă excelentă care ar fi trebuit implementată cu mulți, mulți ani în urmă și care trebuie neapărat replicată la nivel național. Surprinzător, chiar asta se va întâmpla: „Proiectul [...] se înscrie ca preambul în linia unui obiectiv major pe care-l avem prevăzut în programul de guvernare şi care vizează activarea mecanismului financiar norvegian prin care vom replica la nivel naţional alte 10 centre de criză pentru situaţii de viol”, promite Grațiela Drăghici, reprezentant al Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES). „[...] Încercăm astfel să facilităm traseul victimei situaţiei de viol care se prezintă la camera de gardă".

Programul pilot a luat naștere din colaborarea între ANES, Ministerul Sănătății, Spitalul Universitar de Urgență București, Primăria Sectorului 5, Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici” și Inspectoratul General al Poliției Române. Dacă instituțiile statului ar colabora așa bine și cu alte ocazii, dacă s-ar interesa în continuare de lucruri care contează (precum sănătatea cetățenilor sau simplificarea birocrației), poate că țara asta ar mai avea o șansă.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile