Liceul românesc în care elevii sunt torturați ca în lagăre: copii cu nevoi speciale, „tratați” cu electroșocuri

Share
3.1K
Tweet
Liceul Tehnologic Special Nr. 1 „George Barițiu” din Oradea Foto: Screenshot Google Maps

De parcă sistemul de învățământ nu era suficient de praf în România... Asta mai lipsea.

Jandarmeria Română e în prim-planul unui nou scandal. După ce la mitingul Diasporei din 10 august a învinețit și gazat protestatari pașnici, evacuând abuziv Piața Victoriei, acum se spune că aplică electroșocuri cu tazer-ul unor elevi cu nevoi speciale din Oradea. Acuzația, făcută public pe Facebook, îi aparține senatorului USR Vlad Alexandrescu. Într-o postare de marți seara pe profilul personal, politicianul anunța că în Liceul Tehnologic Special Nr. 1 din Oradea, școală dedicată copiilor cu dizabilități psihice, se practică tortura fizică.

După ce un elev ar fi fost forțat să-i facă sex oral altuia chiar în curtea școlii, înconjurați de camere de supraveghere, conducerea școlii cică a apelat la Jandarmerie pentru asigurarea pazei. Doar pe timp de noapte, doar în internat.

În loc să devină un mediu sigur, senatorul USR spune că Liceul Tehnologic Special a devenit iadul pe pământ: „Din relatările [câtorva părinți], jandarmii se comportă ca niște brute, intră în camerele copiilor, le aplică lovituri și îi electrocutează cu electroșocuri. Copii cu grave probleme psihice care în locul tratamentului unor specialiști, primesc lovituri și șocuri...”.

Pentru că majoritatea elevilor provin din centre de plasament și nu au cui să ceară ajutor, Vlad Alexandrescu a luat situația în propriile mâini: a făcut plângere către Parchetul din Bihor și a sesizat Avocatul Copilului și Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.

E pur și simplu ireal. Internatul ăsta sună mai degrabă a lagăr nazist decât a instituție pentru copii cu nevoi speciale. O fi adevărat, totuși? Jandarmeria Bihor a reacționat a doua zi printr-un comunicat oficial, jurându-se că nu are nimic de-a face cu tot scandalul ăsta: „Jandarmeria Bihor nu a fost solicitată şi nu a executat misiuni de pază la internatul Liceului Tehnologic George Bariţiu din Oradea. [...] Jandarmeria Română poate asigura paza unor obiective, altele decât cele aparţinând Ministerului Afacerilor Interne, doar prin Hotărâre de Guvern”.

Poate că părinții nu știu să facă diferența între un jandarm și un paznic angajat la o firmă privată. O fi vreo firmă cu uniformă tot bleumarin, ceea ce ar putea induce în eroare. E cea mai probabilă explicație, dar Consiliul Județean Bihor ne spune să scoatem din ecuație firma privată de protecție angajată de ei, că n-are nicio vină.

Atunci, cine e vinovatul? Cine îi torturează cu electroșocuri pe copiii din internat? Procurorii din Bihor au demarat o anchetă, deci urmează să aflăm zilele astea. Până una-alta, e clar că ceva chiar s-a întâmplat acolo. Indiferent cine e responsabil, USR-istul Vlad Alexandrescu are dovezi irefutabile: „Părinții îmi scriu despre abuzurile oribile și au poze, screenshot-uri cu mesajele de frică ale copiilor și un certificat medico-legal cu leziunile unui copil”.

Azi s-a luat prima decizie concretă în favoarea copiilor abuzați, una cât se poate de logică: Inspectoratul Școlar a dat afară conducerea școlii. „În urma verificărilor efectuate la Liceul Tehnologic Special Nr.1 Oradea, de către echipe de inspectori şcolari în mai multe rânduri, ultima având loc miercuri, Consiliul de Administraţie al ISJ Bihor a hotărât încetarea contractelor de management ale conducerii unităţii de învăţământ”, anunță reprezentanții ISJ Bihor. „Decizia s-a luat în urma unei evaluări manageriale şi administrative realizate la nivelul conducerii unităţii de învăţământ”.

Ce evaluare managerială...? Conducerea trebuia pusă pe liber și trasă la răspundere încă de la primele vânătăi ale elevilor, de la primele arsuri. În fine, mai bine mai târziu decât niciodată.

Să vedem acum ce au de zis autoritățile cu privire la viitorul elevilor cu nevoi speciale ale Liceului Tehnologic. Până acum s-au axat pe spălarea imaginii Jandarmeriei și a firmei private de pază. Asta a fost principala grijă, iar de victime pare că au uitat complet. Ori să le mute la o cu totul altă instituție – una de încredere -, ori să angajeze o firmă de pază care să supravegheze firma de pază.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile