Lumina albastră a smartphone-urile ne strică vederea și accelerează orbirea

Share
16
Tweet
lumina albastra atelefonului Foto: istock

Cercetătorii au dovedit că folosirea telefoanelor și a tabletelor este dăunătoare pentru vederea noastră. Potrivit cercetărilor de la Universitatea din Toledo, poate cauza chiar orbirea.

Cercetătorii de la Universitatea din Toledo au studiat efectele luminii albastre emise de ecranele telefoanelor mobile asupra ochilor noștri.

Potrivit rezultatelor cercetărilor, utilizarea excesivă a acestora, în special noaptea, poate duce la orbire sau, într-o mare măsură, la afectarea vederii noastre.

S-a demonstrat că expunerea pe termen lung la lumina albastră de la dispozitivele digitale transformă moleculele vitale din retina ochiului în celule moarte.

Poate provoca degenerarea maculară - o boală incurabilă care determină dispariția vederii.

”Suntem expuși în mod constant la lumină albastră, iar corneea și lentilele ochiului nu pot bloca sau reflecta această lumină. Nu este un secret faptul că acest tip de lumină daunează vederii prin distrugerea retinei și sperăm ca acest studiu să ducă la noi terapii pentru încetinirea degenerescenței maculare, cum ar fi un nou tip de picături de ochi”, spune dr. Ajith Karunarathne, de la Universitatea din Toledo.

”Este toxică. Dacă pui lumină albastră pe retină, aceasta omoară celulele fotoreceptoare pe măsura ce moleculele de semnalizare de pe membrană se dizolvă. Și mai grav este că nu se mai refac”, spune Kasun Ratnayake, din echipa de cercetatori coordonată de Karunarathne.

”Lumina verde, galbenă sau roșie nu declanșează un astfel de efect. Toxicitatea generată de retină prin lumină albastră este universală, poate ucide orice tip de celulă”, spune Karunarathne.

Specialiștii ne sfătuiesc să purtam ochelari de soare care filterază razele ultraviolete, și lumina albastră în exterior și să evităm să folosim dispozitivele pe întuneric.

Sursa: noizz

Arată comentariile