Grevă generală: Metroul în București nu va mai circula decât după ora 16:00, iar prețul călătoriei devine 4 lei

Share
160
Tweet
Metrorex Foto: Facebook/Metrorex | facebook.com/metrorexoficial.ro/posts/234241667056876:0

Asta dacă sindicaliștii de la Metrorex dau startul grevei generale, ceea ce sunt hotărâți să facă.

Sindicaliștii deja au făcut o grevă de avertisment în dimineața asta, între orele 4 și 6, timp în care niciun metrou nu a circulat pe vreo magistrală. Dar pentru că asta nu a condus la reluarea negocierilor pentru noul contract colectiv de muncă, sunt pregătiți pentru o grevă generală.

Sindicaliștii vor cu orice preț o majorare salarială de 42%, deși mulți au deja venituri imense care le-au fost mărite anual în ultimii 4 ani. Dacă cererea nu le e îndeplinită de conducerea Metrorex, următoarea lor grevă ar urma să paralizeze total Bucureștiul.

Uite amenințarea lui Ion Rădoi, liderul USLM (Unitatea - Sindicatul Liber Metrou): „După toate demersurile nu am reușit să încheiem un contract colectiv de muncă pe 2018-2019. Ieri eram pe cale de a ne înțelege, dar ministrul Lucian Șova a intervenit ca acest conflict să nu se rezolve. Nu putem decât să ne îndreptăm spre o grevă generală. De luni, trenurile să nu mai circule între orele 4 și 16, nu doar 2 ore cum s-a întâmplat azi”.

Asta ar însemna că nu mai putem lua metroul până la muncă începând de luni, 19 noiembrie, lucru pe care în mod normal îl fac vreo 700.000 de bucureșteni zi de zi. Dacă se ajunge într-adevăr la grevă generală, va trebui să ne reorientăm către tramvaie, autobuze, biciclete, taxiuri, mașini personale etc. Șoselele Bucureștiului ar doborî recordul all-time de aglomerare, iar traficul suprateran ar paraliza și el. Haos e puțin zis.

Lucian Șova, Ministrul Transporturilor Foto: AGERPRES | Screenshot youtu.be/9nmZcxQV4mI

Pe de altă parte, dacă Șova dă înapoi și sindicaliștii se înțeleg până la urmă cu managementul Metrorex, noul contract ar afecta negativ buzunarele noastre, ale călătorilor. Ministrul Transporturilor, Lucian Șova, avertizează că o majorare salarială de 42% ar atrage automat o creștere a tarifelor. Concret, prețul unei călătorii ar ajunge de la 2,5 lei la 4 lei. E vorba despre o majorare de 60%, ceea ce ar însemna că și abonamentele lunare ar urma să coste 112 RON în loc de 70, cât sunt acum.

Același Șova spune – așa, ca Fun Fact – că salariul mediu brut lunar la Metrorex e de 7.300 RON pentru personalul tehnic, 8.000 RON pentru mecanici și 5.300 RON pentru angajații din tura de noapte. Plus beneficii precum tichete de masă în valoare de 12 lei/zi sau 50% discount la abonamentele pe calea ferată și rutier.

Să vedem, poate se ajunge la un compromis, o soluție de mijloc. Destul de improbabil, având în vedere că au refuzat deja o majorare salarială de 18%. Pregătește-te să lucrezi de acasă lunea care vine. Poate și marți. Poate și miercuri.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile