Modul în care locuim se schimbă: 5 tipuri de case care vor fi comune în viitor

Share
27
Tweet
shutterstock_589542503 Foto: shutterstock.com / www.shutterstock.com

Locuințele noastre sunt într-o continuă schimbare, proces accelerat de progresul tehnologic. Acest lucru ne poate face să ne întrebăm cum vor arăta și cum vom interacționa cu ele în viitor.

Cu siguranță, casele viitorului vor fi case inteligente, însă utilizarea inteligenței artificiale nu este sigura tendință pe care trebuie să o luăm în calcul. Progresul tehnologic ne permite să obținem locuințe care se mulează cât mai bine pe nevoile noastre. Având în vedere că acestea sunt diferite în funcție de preferințe personale, cultură, climă și nu numai, ne putem aștepta la o diversitate în creștere în ceea ce privește casele viitorului.

1. Casa complet automatizată

Casa viitorului va presupune mai multă automatizare și mai puțin efort direct din partea individului. Tendința de a face casa cât mai confortabilă va culmina cu casa complet automatizată. De la intrarea în casă și păstrarea unei temperaturi adecvate, la curățenie și divertisment, sistemele automatizate vor anticipa și executa sarcini, ca tu să nu trebuiască să faci mai nimic. De o parte din aceste aspecte ne putem bucura și în prezent, însă ne putem aștepta să fie mult mai sofisticate în viitor. Spre exemplu, în prezent poți automatiza intrarea în curte folosind o poarta culisanta, iar în viitor probabil vor fi integrate și sisteme de identificare facială, vocală sau biometrică.

2. Casa mobilă complet independentă

Tendința caselor independente care folosesc energie regenerabilă este în creștere. Deja există eco-capsule, mici case mobile care folosesc energie solară și eoliană și colectarea apei de ploaie, potrivit Business Insider. Momentan, acestea sunt destul de inaccesibile ca preț, mai ales în raport cu suprafața lor. E însă destul de clar că această tendință a caselor independente care pot fi mutate chiar și în pustietate nu se va opri prea curând și că vom putea vedea modele foarte interesante în viitor.

3. Casa de pe apă

Suprapopularea din anumite zone ale globului și creșterea nivelului apei i-au făcut pe specialiști să se gândească la soluții de locuit alternative, care să nu ocupe teren. Arhitecții nu doar că se gândesc la case plutitoare, dar realizează deja concepte pentru întregi orașe care să se afle deasupra apei. Deja există o diversitate mai mare decât ne-am aștepta în acest domeniu. Posibilele proiecte includ de la iahturi transformate în case de locuit, la domuri înverzite și cutii plutitoare.

4. Casa din aer

Posibilitatea de a locui pe apă le-a trezit imaginația arhitecților și inginerilor, dar la fel a făcut-o și varianta chiar mai futuristă a casei din văzduh. Ideea unei locuințe zburătoare cu care te poți deplasa e prezentă de decenii, dar nu s-a insistat pe ea din motive practice. Progresele tehnologice pot schimba în timp acest lucru, ceea ce a fost anticipat de câteva modele de case zburătoare. Wolke 7 este un astfel de exemplu, potrivit

My Modern Met. Casa este susținută de o serie de cabluri foarte rezistente prinse de două elemente cu aspect de mini zeppelin high-tech, cu formă alungită. Wolke 7 are mai multe platforme de pe care se poate admira priveliștea, dar și centre de divertisment, mai multe nivele și un design elegant și minimalist.

5. Casa rezistentă la tornade

Din cauza încălzirii globale, vremea extremă va fi mai comună în viitor. Prin urmare, devin foarte utile casele care ne-ar putea proteja de aceste fenomene meteo. Un arhitect din Hong Kong a creat un prototip de locuință rezistentă la tornade, potrivit Forbes. Aceasta nu este doar căptușită cu material kevlar, însă folosește și un sistem cu pârghii hidraulice care coboară casa în pământ în caz de tornadă. Acoperișul este realizat astfel încât să fie rezistent la apă și vânt.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile