Gabriela Firea nu vrea să dezbine Bucureștiul cu monumentul Unirii - Cactusul gigantic a fost anulat

Gruia Dragomir

Story Finder
Share
11
Tweet
Cactusul Gigantic

E ok să te scandalizezi pe Facebook și poți schimba lumea și prin postări pe conturile de social media. Iată un exemplu în acest sens: Primăria Capitalei a anunțat astăzi într-un comunicat de presă că nu va mai finanța monumentul „Marea Unire” sau „Cactusul gigantic” care urma să fie amplasat în Piața Alba Iulia.

Atât de multă lume și arătat dezgustul față de oribilitatea ce urma să fie ridicată în București, încât Firea s-a gândit că i-ar putea afecta popularitatea și l-a anulat.

Iată ce a scris astăzi Gabriela Firea: „Chiar dacă valoarea unei opere de artă nu este subiect de plebiscit, și avem destule exemple în lume de monumente care au fost acceptate de către opinia publică după zeci sau chiar sute de ani de la inaugurare, am considerat că un monument dedicat Marii Uniri de la 1918 trebuie să unească oamenii în jurul său și nu să-i dezbine. Sunt convinsă că maestrul Ioan Bolborea va înțelege situația și, de comun acord, vom regândi edificarea acestei lucrări, la un alt moment, pe un alt amplasament și, poate, la o altă scară. Le mulțumesc celor care au inițiat și s-au implicat în această dezbatere care, lăsând la o parte patimile politice, ne-a ajutat să luăm o decizie corectă.”

Monumentul ar fi fost de dimensiunea unui bloc și i-ar fi costat pe bucureșteni 11 milioane de euro.

Pe lângă faptul că arăta oribil, monumentul era și o insultă adusă femeilor din această țară, pentru că acesta era format doar din corpuri de bărbați, sugerând că femeile n-au avut nicio contribuție la înfătuirea Marii Uniri.

Acum, hai să-l ascultăm și pe artist, ca să înțelegem mai bine „opera”... sau ca să ne amuzăm un pic:

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile