Motivul pentru care ne răzbunăm este unul la care nu te-ai gândit până acum

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
10
Tweet
Foto ilustrativ

Potrivit unui nou studiu, de multe ori, oamenii care simt nevoia să se răzbune nu o fac pentru a răni pe cineva sau a-i face rău cuiva, ci pentru că încearcă să ajungă iar la un echilibru mental.

Oamenii de știință au realizat 6 experimente, în care au implicat peste 1700 de persoane, pentru a vedea cum emoția joacă un rol important între respingerea socială și agresiune.

Descoperirile lor, făcute publice abia la final de 2017, susțin că "oamenii respinși se comportă agresiv din cauza unei motivații de a-și regăsi un echilibru pierdut".

David Chester, profesor de psihologie în cadrul Universității Virginia Commonwealth și unul dintre cercetătorii implicați în studiu, a spus că datele au oferit informații surprinzătoare.

Foto ilustrativ

În 2 din cele 6 experimente făcute, el și echipa lui au vrut să afle dacă răzbunarea îi poate face pe participanți să se simtă mai bine după o respingere.

"Însă ceea ce am aflat, după ce participanții au primit o șansă la răzbunare, a fost că răzbunarea a avut un impact reparator emoțional incredibil. Agresiunea are un final, iar acel final este întoarcerea la o stare emoțională bună, echilibrată. Nu este despre răul pe care-l faci unei alte persoane, ci mai degrabă despre cum te face să te simți acel rău după ce-l faci", spune Chester.

Foto ilustrativ

Aceste răspunsuri nu par tocmai vesele, însă David ne asigură că există și o parte pozitivă:

"Dacă agresiunea este o strategie pentru echilibrarea emoțională, atunci trebuie pur și simplu să o înlocuiești cu o nouă strategie.

Indivizii care simt că au nevoie de răzbunare pentru a se simți mai bine trebuie să găsească o nouă metodă care să le ofere aceeași satisfacție. Câteva dintre ele includ sportul și mindfulness-ul", mai spune Chester.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile