Ne batem cu pumnii-n piept că „Brâncuși e al meu”, dar i-am lăsat casa natală să se dărâme

Share
55
Tweet
Constantin Brâncuși și casa natală Foto: Facebook/Dacia Edenica (facebook.com/236988129777459/photos/a.277359042407034/1284397985036463/?type=3) | ziaruluniversul.ro

Când vine vorba de luat măsuri concrete pentru onorarea memoriei lui, Brâncuși e al oricui altcuiva.

Ții minte campania din 2016, lansată de Guvernul României și Ministerul Culturii, intitulată „Brâncuși e al meu”? Scopul era strângerea a 11 milioane Euro pentru achiziționarea de la actualii proprietari a sculpturii „Cumințenia Pământului”, semnată Constantin Brâncuși. Statul punea la bătaie 5 milioane, iar restul de 6 trebuiau strânși din donații. Abia s-a adunat un milion de Euro, așa că tranzacția a picat până la urmă.

„Brâncuși e al meu” Foto: Facebook/Muzeul Național al Țăranului Român | facebook.com/MuzeulTaranului/posts/10153537591431666:0

De-a lungul acelui an am văzut peste tot afișe gigantice cu textul „Brâncuși e al meu”. Brusc, toată lumea devenise ultra-fan al celebrului sculptor și nu se putea gândi la o mândrie mai mare pe lumea asta. Indiferent de câte ori s-ar fi repetat sloganul ăsta, se pare că autorităților nu le-a păsat niciodată cu adevărat de Constantin Brâncuși. Drept dovadă, casa natală a sculptorului a fost lăsată în paragină, se degradează pe zi ce trece și abia dacă o mai poți numi „casă”.

În fine, situația e ceva mai complicată. Poate că știi Casa muzeu Constantin Brâncuşi de la Hobiţa (comuna Peștișani, județul Gorj), unde se strâng anual peste 10.000 de străini din țară și din străinătate. Aia e într-o stare foarte bună, dar e o simplă replică a adevăratei case natale. E într-adevăr ridicată pe terenul unde s-a născut și a copilărit sculptorul român, dar casa propriu-zisă i-a revenit prin moștenire surorii lui, Frâsina Brânzan. Ea a „dezasamblat-o” și a reclădit-o pe un teren aflat la o sută de metri distanță. Asta se întâmpla pe la mijlocul secolului XX, iar casa strămutată e considerată versiunea originală. Deși e clasată oficial ca monument istoric, autoritățile locale nu au intervenit niciodată pentru conservarea ei.

Acoperișul lipsește complet de la începutul anilor 2000, iar recent s-a prăbușit un întreg perete. Ioana Gogoi, stră-strănepoată a lui Brâncuși, detaliază starea actuală a casei: „Într-o seară stăteam şi ne uitam cum cade. Nu avem ce să mai facem. Au fost promisiuni multe. Mulţi care au trecut pe aici ne-au promis că vor încerca să o refacă, dar nu ai ce să mai faci. E aproape dusă. Ne trebuie mulţi bani să o mai putem pune pe picioare şi noi nu avem“.

Primarul comunei Peștișani, Cosmin Pigui, se jură că reabilitarea casei nu e responsabilitatea lui: „Primăria Peştişani nu are cum să intervină. Proprietarul este cel care răspunde pentru întreţinerea construcţiei. Vorbim despre o construcţie de patrimoniu”. Totuși, lucrurile nu stau chiar așa.

Casa Brâncuși Foto: Adevărul | adevarul.ro/locale/targu-jiu/casa-s-a-nascut-brancusi-s-a-prabusit-stateam-uitam-cade-nu-mai-facem-1_5bbde0a9df52022f755ea0a4/index.html

Kelemen Hunor, pe atunci Ministrul Culturii și Patrimoniului Național, explica în 2011 că autoritățile gorjene au primit undă verde să repună pe picioare casa Brâncuși, ba chiar li se ceruse în scris treaba asta de către Minister. Totuși, nu s-a făcut absolut nimic din 2001 încoace: „Ministerul Culturii și Patrimoniului Național a solicitat Prefecturii Județului Gorj și instituțiilor abilitate ale administrației publice locale - Consiliul Județean Gorj și Consiliul Local Peștișani - luarea măsurilor necesare pentru conservarea, restaurarea și punerea în valoare a casei.

Constantin Brâncuși Foto: wnsstamps.post/en/stamps/RO031.16, via Wikipedia.org

În acest sens, s-a solicitat întocmirea și transmiterea la Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, în prima fază, a proiectului faza Intervenții de Urgență (IU) - acoperire provizorie, în vederea protejării monumentului istoric și ulterior, a proiectului de conservare - restaurare, punere în valoare a monumentului istoric, precum și reglementarea situației sale juridice.

În schimb, Casa Muzeu „Constantin Brâncuși”, adică replica, o duce foarte bine Foto: Facebook/Pensiunea Luminita | facebook.com/PensiuneaLuminita/photos/a.1160639070693896/1160639690693834/?type=3

Până în prezent, nu s-a răspuns la nici una din aceste solicitări, starea fizică a monumentului istoric a rămas aceeași ca în anul 2001, iar situația juridică nu a fost nici până în prezent reglementată în instanță de către membrii familiei sculptorului”.

Deci autoritățile ar fi putut rezolva problema. Au avut la dispoziție decenii întregi ca să readucă un monument istoric la starea decentă pe care o merită, dar au ales să-l privească pur și simplu cum se dărâmă treptat, scândură cu scândură. „Brâncuși e al meu doar câtă vreme nu trebuie să ridic un deget” trebuia să fie sloganul campaniei din 2016.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile