Ne luăm adio de la pungile de plastic din magazine, dar primim altceva mai bun

Share
80
Tweet
Pungi de plastic Foto: Flickr/Keng Susumpow

Păstrează punga aia cu pungi pe care-o ții în bucătărie: o să devină piesă de muzeu în curând!

Știam de la finalul lui 2017 că pungile din plastic cu mâner vor fi interzise în toată țara, din dorința UE de a reduce poluarea mărilor cu deșeuri. Mai exact, Guvernul a hotărât ca pungile de transport din plastic subțire (sub 50 microni) și foarte subțire (sub 15 microni) să nu mai fie produse sau importate începând de la 1 iulie și să nu mai fie comercializate deloc de pe 1 ianuarie 2019. Bun, dar rămânea întrebarea „Cu ce le înlocuim?”. Trebuie să luăm ditamai punga de rafie pentru două-trei sticle de bere? Sau să cărăm cumpărăturile direct în brațe?

Din fericire, nu. Pungile clasice vor fi înlocuite cu unele biodegradabile făcute din amidon de porumb și imprimate cu cerneală pe bază de soia. La prima vedere cică n-am observa vreo diferență, dar marele avantaj al acestor pungi eco e că se descompun în cel mult șase luni, o veste mega-bună pentru mediul înconjurător. Prin contrast, pungile de plastic pe care le folosim acum se descompun în 500-1000 de ani, după estimările cercetătorilor.

Noile pungi eco vor fi disponibile în variantele de 5 L și de 7 L, prețurile lor fiind de vreo 60 de bani, respectiv 1.20 lei. Nu-i mare diferență față de cât dăm acum pe ele.

N-o să mai avem asta în casă... Foto: Youtube

OK, deci totul sună perfect. Singura problemă e că nu vom mai putea depozita sacoșele în celebra pungă cu pungi pe care o are orice român. Sau le putem păstra, dar după 6 luni nu le vom mai găsi acolo. Eh, oricum le țineam degeaba, că la magazin ajungeam să cumpărăm altele.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile