Ce zici de asta? O singură țigară pe zi îți afectează sănătatea mai mult decât crezi

Share
16
Tweet
riscurile fumatului Foto: unsplash.com / markusspiske

Cercetătorii susțin că o singură țigară pe zi îți poate face la fel de mult rău ca fumatul intensiv.

Potrivit unui studiu publicat de British Medical Journal, dacă vrei să reduci riscul de a suferi un infarct sau un accident vascular, trebuie să renunți complet la țigări. Să reduci numărul de țigări fumate într-o zi este egal cu zero.

Potrivit cercetătorilor, cei care fumează chiar și o singură țigară pe zi au șanse cu 50% mai mari să se îmbolnăvească de inimă și 30% mai multe riscuri de a suferi un atac vascular decât un nefumător.

Aceștia au constatat că din 100 de persoane de vârstă medie care fumeaza 20 de țigări pe zi, șapte suferă un infarct sau un accident vascular.

La polul opus, din 100 de oameni care fumează o țigară pe zi, trei fac infarct sau atac vascular.

Și se pare că în cazul femeilor riscul de a suferi astfel de afecțiuni este mult mai mare.

Împotriva bolilor cardiovasculare pe care fumătorii riscă să le dezvolte, reducerea numărului de țigări nu oferă protecție.

"În ultimii ani a apărut un trend ca fumătorii înrăiți să reducă numărul zilnic de țigări. Astfel, ei credeau că se feresc de riscurile de îmbolnăvire. Este un lucru bun, dar în cazul unor boli precum cancerul. Împotriva bolilor cardiovasculare pe care fumătorii riscă să le dezvolte, reducerea numărului de țigări nu oferă protecție.", a declarat profesorul Allan Hackshaw de la UCL Cancer Institute din Londra.

Atenție, însă. Profesorul susține că acest risc se instalează după doar câțiva ani de fumat.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile