Ora de iarnă în România – Dăm ceasurile înapoi?

Share
14
Tweet
trecerea la ora de iarna Foto: www.shutterstock.com

După ce o vară întreagă au avut loc discuții la nivel european despre această temă, ora se schimbă și anul ăsta. Însă s-ar putea să fie pentru ultima dată.

Asta dacă în 2019, renunțarea la schimbarea orei de două ori pe an va fi dezbătută și de guvernele celor 28 de state și votată în Parlamentul European.

Pe data de 28 octombrie, în noapte de duminică spre luni, România va trece la ora de iarnă.

Atunci, ora 4:00 va deveni ora 3:00 și vom dormi mai mult cu o oră. Astfel, 29 octombrie, va fi cea mai lungă zi din an, cu 25 de ore.

Ora de iarnă va ține până pe data de 31 martie 2019, când România va trece din nou la ora de vară.

În România a fost introdusă ora de vară în 1932. Din 1943 a fost suspendată această trecere și reintrodusă în 1979. Regula actuală de schimbare a orei în funcție de anotimp este în vigoare în România din anul 1997.

Însă, in perioada 4 iulie-16 august 2018 s-a desfășurat cel mai mare sondaj, realizat în cele 28 de state europene, în care 4,6 milioane de oameni au fost întrebați dacă vor să treacă la ora de iarnă.

Iar concluzia este clară - "84 % dintre respondenți doresc să nu se mai schimbe ora. Vom acționa și vom elabora o propunere legislativă adresată Parlamentului European și Consiliului, care vor decide împreună" a declarat comisarul european pentru Transporturi, Violeta Bulc.

Și președintele Comisiei Europene,Jean Claude Junker, a mărturisit că milioane de oameni nu mai vor să treacă prin schimbarea orei de două ori pe an - “Oamenii doresc acest lucru şi o vom face”.

Şi românii își doresc să renunţe la schimbarea orei. 78% au votat pentru. Dar și cei din Finlanda, Ungaria, Croaţia, Lituania, Polonia sau Spania votează pentru păstrarea unei singure ore.

Medicii susțin că schimbarea orei are o serie de efecte negative asupra sănătății noastre: irascibilitate, tulburări de somn, stres crescut și așa-numita astenie de toamnă. Pentru persoanele cu probleme cardiace, riscul de infarct crește cu 10% în primele trei zile după schimbarea orei.

Arată comentariile