Ori oraș verde, ori revoluție în trafic: tramvaiele împotmolite în iarbă arată că nu le putem avea pe ambele

Share
18
Tweet
Tramvaiul 32 (Rahova) blocat în iarbă Foto: Screenshot https://youtu.be/IFNmk3dQz00

Cel puțin, nu câtă vreme proiectele sunt lăsate în seama unor incompetenți care nici măcar nu se uită la șinele de tramvai înainte să le „revoluționeze”.

Dacă mai treci din când în când prin Rahova, poate ai observat că de vreo lună încoace liniile de tramvai sunt mai verzi ca niciodată. Primăria Sectorului 5 a plantat în septembrie fâșii de gazon între șine, să vedem și noi măcar un petic de verdeață când mergem pe stradă, să ne amintim cum arată natura. Motivele oficiale ale investiției suntsporirea umidităţii, îmbogăţirea atmosferei cu oxigen şi calmarea psihicului uman”, conform autorităților locale.

Tramvaiul 32 blocat în iarbă Foto: libertatea.ro/ultima-ora/primaria-sectorului-5-scoate-acum-gazonul-plantat-intre-sinele-de-tramvai-2419398

La fel au fost înfrumusețate și liniile de pe Calea Vitan (și probabil în mai multe zone ale Capitalei), dar noi vom vorbi acum strict despre Rahova. Pentru că, oricât de creativă ar fi ideea și oricât de frumos ar fi rezultatul final, în Rahova planul a fost prost conceput și prost implementat, ceea ce a condus la niște momente suprarealiste.

Tramvaielor care circulă pe Calea Rahovei, adică 23 și 32, li se întâmplă des să agațe cu patina de siguranță gazonul de dedesubt. Odată ce se înfige în el, strânge cocoloașe de iarbă până-n punctul în care tramvaiul rămâne complet împotmolit și blochează circulația pe toată linia. Se formează o coadă kilometrică, ușile se deschid, iar călătorii sunt nevoiți să-și continue călătoria pe jos sau cu autobuzul.

Ambuteiaj din cauza gazonului Foto: Ziare.com | ziare.com/stiri/ratb/tramvaie-blocate-in-bucuresti-din-cauza-gazonului-pus-sa-infrumuseteze-liniile-1533074

Fix asta s-a întâmplat marți, între Piața Rahova și șoseaua Progresului. 10 tramvaie au rămas blocate pe șine, unul în fundul altuia, până au reușit vatmanii să curețe iarba de sub ele. Aceeași absurditate a avut loc tot pe-acolo și pe 22 septembrie, când 5-6 tramvaie au rămas încremenite în gazon. Asta în condițiile în care linia respectivă e intens circulată, făcând legătura între Rahova și Piața Unirii, deci e un „glitch” care strică ziua multor bucureșteni.

Până la urmă, Primăria Sectorului 5 a zis să facă ceva: s-a apucat să scoată gazonul, ca să-l poată pune apoi la loc. În fine, de data asta cu niște pământ în minus, pentru ca înălțimea să fie redusă cu câțiva centimetri. Reprezentantul uneia dintre companiile responsabile pentru lucrare spune că trebuie să înjurăm șinele propriu-zise, nu iarba sau Doreii care au sădit-o: „Nu e de vină nici proiectantul, nici executantul, pentru că totul a fost făcut corect şi executat corect. De vină sunt şinele de tramvai care sunt curbate, au valuri, iar tramvaiele când trec peste aceste denivelări ale şinelor fac balans. [...] Nimeni nu a putut să prevadă că şinele de tramvai nu sunt drepte”.

Foto: Horia Duţescu | libertatea.ro/ultima-ora/primaria-sectorului-5-scoate-acum-gazonul-plantat-intre-sinele-de-tramvai-2419398

Stai așa, voi nu v-ați uitat la ele înainte să vă apucați de treabă? Nu-i vorba de previziuni aici, că nu vă cere nimeni să fiți clarvăzători - doar să vă faceți temele din timp.

8 milioane de lei a cheltuit Primăria Sectorului 5 pe cei 49.000 mp de gazon. N-am fi comentat nimic dacă lucrările erau făcute cu cap, dacă lua cineva în calcul posibilitatea împotmolirii tramvaielor ÎNAINTEA executării propriu-zise. Degeaba ai o idee mișto (deși nu originală și nici nouă, fiind implementată în Europa încă de prin anii ’80), dacă o lași pe mâna lui Dorel.

Stai să vedem cum o să se descurce tramvaiele iarna, când peste fâșiile de gazon se va așterne un strat de zăpadă mai „înalt” ca niciodată. Și care o să înghețe, la un moment dat. S-ar putea ca autoritățile să constate că gazonul trebuie scos din nou, dar a treia oară e cu noroc.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile