Ai grijă! Pe Homo Erectus l-a ucis lenea...

Share
Tweet
Homo Erectus Foto: CHROMORANGE / Knut Niehus Apis / dpa picture alliance

Dimineața dormi încă 10 minute în plus sau iei liftul pentru doar două etaje – să recunoaștem, suntem cu toții puțin leneși.

Și pentru noi, asta nu are nici o consecință gravă în viața de zi cu zi. Dar pentru Homo Erectus, o specie a omului primitiv, a fost puțin diferit - a murit din cauza lenei.

Cercetătorii de la Universitatea Națională din Australia au descoperit acum acest lucru.

Specialiştii au descoperit că Homo Erectus utiliza „strategii ce necesitau mai puţin efort” atunci când realizau unelte sau adunau resurse. Conform Phys, „lenea” şi incapacitatea de a se adapta schimbărilor climatice au jucat un rol important în dispariţia speciei.

Astfel Homo Erectus, care a apărut pe Pământ cu 2 milioane de ani în urmă și a dispărut în urmă cu 50.000 - 100.000 de ani, era leneșă și nu vedea deloc cu ochi buni schimbarea. Depunea doar un efort minim pentru a face instrumente și pentru a găsi resursele.

Asta e concluzia la care au ajuns arheologii de la Australian National University, care au analizat numeroase artefacte dintr-un sit din Saffaqah, Arabia Saudită.

„Se pare că nu s-au provocat deloc. Nu erau genul de exploratori precum strămoşul omului modern.

Atunci când îşi făceau uneltele utilizau rocile pe care le găseau în jurul adăpostului, ce aveau o calitatea mult mai proastă faţă de uneltele realizate de Homo sapiens mai târziu. Atunci când am analizat sit-ul, am descoperit că roci cu o calitate mult mai bună se regăseau la mică depăratre, pe un deal. Însă decât să se caţere pe deal preferau să utilizeze pietre ce alunecau la vale. De asemenea, pietrele pe care le utilizau nu aveau niciun fel de îmbunătăţire, nu erau ciocplite sau ascuţite”, a declarat Ceri Shipton din cadrul ANU.

Preferau să locuiască lângă apaă unde aveau pietre, astfel că cele trebuitoare erau în apropiere.

"În loc să urce dealul, preferau să folosească ce găseau în vecinătate". "Ei nu erau doar leneși, ci și conservatori", spune Shipton.

Când apele lângă care stăteau au secat, ți homo erectus, leneș și lipsit de initiativă, a dispărut.

Probele de sedimente arată că mediul din jurul lor se schimba, dar ei nu îşi schimbau uneltele. Nu era niciun fel de progres”, a declarat Shipton.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile