Prima zi de școală în București: elevii își fac nevoile ținându-se de mână

Share
208
Tweet
Una dintre toaletele Școlii nr. 49 din București Foto: facebook.com/victor.popescu.3956

Integrarea în colectiv a ajuns la un cu totul alt nivel, în anul școlar 2018-2019.

Una dintre cele mai enervante amintiri din timpul școlii e când întrebai „Doamna, pot să merg la baie?” și ți se răspundea sarcastic „Ia vezi, poți?”. Se voia a fi o replică ingenioasă care să-ți dea mindf*ck, să conștientizezi diferența de sens dintre „a putea” și „a avea voie”. Dar acum că am văzut toaleta Școlii Gimnaziale nr. 49 din București, întrebarea e cât se poate de bună în ambele sensuri. Ia vezi, poți să-ți faci nevoile ținându-te de mână cu un coleg-doi? Reușești?

E vorba despre o poză pusă pe Facebook ieri dimineață, care dezvăluie noile wc-uri ale Școlii nr. 49 de pe strada Vatra Luminoasă (București). Toaletele sunt așezate la nici un metru unele de altele, nedespărțite prin absolut nimic. Nu tu perete, nu tu panou, nici măcar o perdea de duș. Poza a fost share-uită de sute de ori, până și de pagina oficială a Școlii 49, care probabil se mândrește cu noua faianță.

OK, dar o fi adevărat? Am sunat la secretariatul școlii ca să aflu, dar răspunsul m-a readus de unde pornisem: „Nu vorbim prin telefon lucrurile astea. Dacă doriți, veniți la școală să vorbiți cu doamna directoare. Deci nu se discută prin telefon lucrurile acestea. Vă rog”.

Noroc cu un absolvent al școlii, care ne oferă mai multe detalii: „În anul de grație 2001 am ieșit DEFINITIV (și irevocabil) pe porțile acestei școli generale. Era considerată, pe vremea mea, una de elită. Atât educațional, cât și din punct de vedere al dotărilor. Și, bineînțeles, stătea bine și la capitolul uman, atât profesori, cât și, zică-se, elevi (cu mine printre ei). Din ce înteleg, toaleta asta este toaleta băieților, căci în fața acestor wc-uri se află 3 pisoare”.

Avem trei variante: 1) poza nu e de actualitate - s-au montat panouri despărțitoare între timp; 2) poza E de actualitate, iar lucrările nu au fost finalizate până la începutul anului școlar din cauză că trăim în România; 3) poza e de actualitate, iar lucrările sunt finalizate, ăsta fiind un nou sistem revoluționar prin care se încurajează socializarea și integrarea în colectiv. Să se obișnuiască de pe-acum elevii cu birourile open-space.

Oricare ar fi varianta corectă, știm 100% sigur că nu există și nici nu vor exista PEREȚI între wc-uri. Pur și simplu n-ai unde să-i ridici. Toaletele au fost amplasate așa aproape una de alta, că în cel mai bun caz s-ar putea improviza niște panouri subțirele, de-alea care plesnesc când te sprijini de ele. Asta se cheamă modernizare? Asta-i investiție cu care să te fălești pe Facebook?

Așa arată revoluția învățământului bucureștean promisă în august de Alianța Liberalilor și Democraților. Andrei Metehău, vicepreședintele ALDE Sector 2, promitea atunci că modernizarea școlilor ne va lăsa pe toții cu gura căscată, ceea ce chiar s-a adeverit până la urmă, doar că nu în sensul bun: „Modernizarea la cele mai înalte standarde ale rețelei #școlare de pe raza sectorului 2 reprezintă principala #prioritate a consilierilor #ALDEsector2 . Noua infrastructură a unităților de învățământ, inspirată de un #model #european #nordic, va revoluționa învățământul bucureștean. Primele exemple, care vor avea cu siguranță un impact excelent în rândul elevilor, cadrelor didactice, părinților, le vom vedea începând cu luna septembrie a acestui an”.

Totuși, cum de a share-uit pagina de Facebook a școlii poza cu noua baie? Și-a propus conducerea să se saboteze singură? Directorul școlii, prof. Viorica Baibarac, ne asigură printr-un comentariu că pagina de Facebook „Scoala Gimnazială nr. 49 Bucureşti” NU este pagina oficială a instituției.

De fapt, este. Pagina figurează în ditamai widget-ul la subsolul site-ului școlii. Mai oficial de-atât nu se poate.

Foto: Screenshot scoala49.ro

Dar nu despre asta e vorba. N-are importanță cine a pus poza pe net, ci faptul că ea există, în primul rând.

Să presupunem că lucrările sunt neterminate. E abia 10 septembrie, prima zi de școală, nu-i grabă. Pot elevii să se țină câteva săptămâni, până se montează niște panouri despărțitoare, nu? Doar că la ce treabă românească s-a făcut până acum, n-ar mira pe nimeni ca panourile să arate așa:

Și totuși ăsta-i lux, dacă ne gândim că peste 2.400 de școli românești au WC-ul în curte. Încet-încet, ne modernizăm și noi. Nu vreau să par exagerat de optimist, dar cred că într-o bună zi elevii vor găsi la baie până și suluri de hârtie igienică!

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile