Depresie, obezitate, dependențe - Așa arată raportul care prezintă impactul șomajului asupra sănătății

Share
Tweet
depresie
depresie Foto: ESB Professional / Shutterstock

O constatare alarmantă. În raportul său anual, asociația Solidaritate față de șomeri scoate la iveală experiența șomerilor. Stresul, depresia, obezitatea, dependențele ... corpul arată repercusiunile, adesea ignorate, ale inactivității ocupaționale asupra sănătății.

Izolare, stimă de sine scazută... Efectele dăunătoare ale șomajului sunt deranjante, deoarece sunt multiple. Și apoi mai sunt și cei care nu sunt conștienți despre impactul inactivității asupra sănătății persoanelor care caută un loc de muncă.

Asociația Solidarités nouvelles (CNS) a publicat al doilea raport dedicat dezvoltării pieței forței de muncă din Franța și impactului șomajului asupra sănătății, fizice și psihice a lucrătorilor.

Șomerii au o stare de sănătate mai rea în comparație cu cei care muncesc sau cu pensionarii. Persoanele inactive „au de două ori mai multe șanse să simtă că starea lor de sănătate este nesatisfăcătoare in comparatie angajații cu locuri de muncă stabile", subliniază autorii studiului.

Deși nu există patologie specifică inactivității ocupaționale, persoanele inactive sunt mai predispuse la tulburări de somn și simptome depresive. Într-adevăr, șomajul este experimentat ca un test care este însoțit de stres, anxietate și depresie, dar și un profund sentiment de rușine și de vină. În acest sens, experiența șomajului este adesea un adevărat traumatizantă.

Există o mortalitate în exces în rândul solicitanților de locuri de muncă, cu 10.000 până la 14.000 de decese care pot fi atribuite șomajului în fiecare an.

Mortalitatea este cauzată de boli cardiovasculare, consecințele comportamentelor adictive (tutun, alcool și canabis) și de comportament dependent de frecvență apărut după pierderea locului de muncă sau moarte violentă, ca sinuciderea. Sute de sinucideri anuale sunt atribuite șomajului, cu un risc relativ de sinucidere de 2,2 ori mai mare decât pentru angajat.

Șomajul are un impact direct asupra stilului de viață, alimentației, activității fizice și a dependențelor. O persoană inactivă se hrănește într-un mod dezechilibrat, cu un aport caloric "semnificativ mai mare decât media" și cu produse cu costuri reduse de calitate inferioară.

Sondajul arată că 42% dintre persoanele care caută un loc de muncă sunt obeze.

Deoarece pierderea locurilor de muncă duce la o lipsă de venit, șomerii renunță în general la îngrijirea lor. Pe de o parte, aceștia beneficiază de un nivel mai scăzut de protecție complementară decât alte populații, cu beneficii mai puțin favorabile pentru sănătate.

Costurilor de sănătate, lipsa de informații privind rambursarea și lipsa de cunoaștere a drepturilor sale constituie, de asemenea, sunt obstacole suplimentare.

În trimestrul I 2018, populaţia activă a României era de 8,8 milioane de persoane. Din acest total 8,4 milioane erau ocupate şi 4,1 milioane erau şomeri (rata medie fiind 4,7%), arată datele comunicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Şomajul în rândul tinerilor a fost de 16,8%.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile