„Reducem democrația”! Nu mai avem voie să protestăm spontan în Piața Victoriei

Share
30
Tweet
Protest în fața Guvernului României Foto: hepta.ro / Mediafax Foto (Andreea Alexandru)

Dăncilă nu glumea când a spus mizeria asta celebră. A fost un spoiler, nu o gafă.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis astăzi că orice adunare publică trebuie anunțată oficial în prealabil, dacă urmează să se desfășoare în piețe, pe drumuri publice sau în apropierea instituțiilor de stat. Nu mai ai voie să te plângi pur și simplu de ce nu-ți convine.

Decizia a fost luată ca urmare a sesizării făcute de Curtea de Apel din București după protestul magistraților din 16 septembrie. În duminica respectivă, sute de magistrați s-au strâns în fața Curții de Apel ca să se opună promulgării legilor care încalcă standardele internaționale și care compromit integritatea justiției în România. Coducerea Curții de Apel a făcut spume atunci pentru că nu fusese informată din timp cu privire la organizarea manifestației, așa că s-a dus să-i pârască pe magistrați la ÎCCJ.

Răspunsul ÎCCJ, care a venit abia azi, vizează nu doar protestul magistraților de atunci, ci sabotează toate viitoarele proteste #rezist din Piața Victoriei: „Admite recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Bucureşti şi, în consecinţă, stabileşte că: În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 3 prima teză din Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, republicată, cu referire la dispoziţiile art. 26 alin. (1) lit. a) şi d) din aceeaşi lege, există obligaţia de declarare prealabilă a adunărilor publice, atunci când adunările urmează să se desfăşoare în pieţe ori pe căile publice (drum public, parte carosabilă şi trotuar) sau în alte locuri prevăzute de art. 1 alin. (2) din Legea nr. 60/1991, situate în imediata vecinătate a sediilor ori imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă. Pronunţată, în şedinţă publică, astăzi 15 octombrie 2018.”

Pasajele astea legislative nu sunt o noutate. Se știe că protestatarii de la Victoriei erau amendați după fiecare manifestație, doar că – în urma contestațiilor - unele instanțe anulau sancțiunile respective, pe motiv că spațiul în care se desfășura adunarea nu putea fi încadrat în incinta vreunei instituții publice anume. Decizia de azi a ÎCCJ clarifică total situația, ca să nu mai existe loc de interpretări.

Protest în Piața Victoriei Foto: Mihai Petre, via Wikipedia | ro.m.wikipedia.org/wiki/Fișier:Protest_against_corruption_-_Bucharest_2017_-_Piata_Victoriei_-_2.jpg

De-acum încolo depindem de autorizații, autorizații pe care e foarte posibil să nu le primim deloc. Spre exemplu, îți reamintesc că Primăria Capitalei a refuzat inițial să aprobe protestul Diasporei din 10 august, pe motiv că ar fi afectat transportul în comun și/sau funcționarea instituțiilor publice. Scuza asta pot s-o bage de fiecare dată când ne vom cere dreptul să ne exprimăm în gura mare nemulțumirile.

Decizia ÎCCJ urmează să fie publicată în Monitorul Oficial, iar dup-aia nu va mai avea niciun rost să contești amenzile pentru participarea la proteste spontane. Toți judecătorii vor considera că ai fost amendat pe bună dreptate. Deci dacă vrei să ieși în piață ca să te revolți împotriva autorităților, trebuie mai întâi să le ceri voie frumos autorităților să te lase.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile