Robert Negoiță a dat-o în paranoia la dezbaterea pentru salvarea IOR-ului și refuză să mai discute pe tema asta

Share
111
Tweet
Robert Negoiță, primarul Sectorului 3 Foto: Screenshot YouTube/Robert Negoita | https://youtu.be/4RugPLKlpDU

Nu va exista dezbaterea publică #3, deși problema încă n-a fost rezolvată. În continuare, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al Sectorului 3 din București permite construirea de clădiri în parcul IOR.

Înainte de toate, o scurtă recapitulare. Îți reamintesc că o zonă de 12 hectare din Parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR) din Capitală e indexată oficial ca CB3 (teren construibil), deci nu spațiu verde, în PUZ-ul Sectorului 3. Pe 70% din suprafața asta se pot contrui mall-uri, Mega Image-uri, clădiri de birouri și orice altceva. Mai multe detalii aici.

USR a cerut o dezbatere publică pe tema asta, aprobată de Primăria Sectorului 3 și organizată luni chiar în sediul ei de la Dristor. S-a vorbit atunci despre regimurile de înălțime necorespunzătoare, despre aglomerarea sectorului, despre construcții ridicate fără aviz și despre agresiunea asupra spațiului verde, la modul general.

Cu ocazia asta am aflatParcul Constantin Brâncuși (vizavi de IOR) va fi distrus complet și înlocuit cu blocuri de 10 etaje. Regimul de înălțime pentru construirea în IOR e de 45 m, număr stabilit de primarul Robert Negoiță ca să poată înlocui verdeața cu clădiri de birouri: „Din punctul de vedere al locurilor de muncă, Sectorul 3 este mult în spate. Am propus acest regim de construire pentru că permite clădiri de birouri. Sectorul 1 are bugetul aproape dublu față de Sectorul 3, cu o populație la jumătate”.

Foto: facebook.com/USRGeorge

În fine, nu s-a rezolvat nimic luni, așa că Negoiță a programat o nouă dezbatere publică pe tema PUZ-ului miercuri, la ora 17:00. Ca să aflăm ce s-a întâmplat acolo am vorbit cu USR-iștii George Vasiliu, student în anul IV la Arhitectură, și Liviu Mălureanu, Consilier Local la Primăria Sectorului 3.

George Vasiliu: „Negoiță a cam dat-o în paranoia, că USR avea o vendetă cu el și că de-aia am cerut noi dezbaterea asta, ca să îl punem pe el la zid. A zis că nu va mai organiza o altă dezbatere. Acum o să așteptăm avizul de la Mediu - cică ei au zis că o să fie negativ, lucru care ar opri PUZ-ul. Deci e într-o zonă grey PUZ-ul, nu cred că e 100% oprit. Trebuie văzut care e pasul următor al lor.

Oricum, la cum se mișcă lucrurile în următorul an, cu siguranță nu vom avea un PUG nou (n.r. Plan Urbanistic General), deci într-un fel PUZ-urile astea coordonatoare se justifică. E ca un petec, cel mult.

Deci, dacă tragi linie, e nevoie de PUZ-ul coordonator. Important e să iasă în regulă pentru cetățeni. Noi nu putem decât să sperăm că ori o să fie amendat să promoveze o dezvoltare sănătoasă, ori în varianta actuală - care este proastă - să fie blocată până la alegerile următoare, când o nouă administrație să facă PUG-ul nou, făcând aceste PUZ-uri de sector aproape inutile”.

NOIZZ : Bun, dar Maria Cocoru, bătrâna care - în acte - e proprietara terenului retrocedat din IOR, n-are niciun cuvânt de zis?

George Vasiliu: „Aici e o discuție sensibilă care putea să fie evitată și rezolvată cu mulți ani în urmă prin PUG. Nu suntem în comunism să vină primăria să îi ia terenul. În cazul în care v-ați răscumpărat, e normal ca proprietarul să fie plătit pentru teren. Dar grijă mare la evaluarea acestuia, pentru că există riscul unui tun imobiliar aici”.

Bun, deci așteptăm avizul de la Mediu și ne rugăm să fie negativ. Atât? Nu s-a luat nicio măsură concretă? Ne răspunde Liviu Mălureanu, Consilier Local la Primăria Sectorului 3: „Una din decizii a fost ca zona retrocedată din IOR, precum și alte zone similare, să nu fie incluse în actualul PUZ. O altă dezicie a fost că se va face un plan foarte detaliat cu toate zonele verzi din sector, pentru a fi protejate. În rest, cetățenii au semnalat mai departe toate neregulile, însă fără a se găsi o soluție la ele”.

Liviu Mălureanu, Consilier Local la Primăria Sectorului 3 Foto: Screenshot YouTube/USR Sector 3

Acum, nu ne rămâne decât să fim optimiști. Dacă alea 12 hectare din IOR vor rămâne oficial „teren construibil”, e doar o chestiune de timp până când verdeața va fi îngropată sub beton, iar Bucureștiul va fi mai sufocant și mai poluat decât e deja. Tot sectorul 3 e cu ochii pe tine, Negoiță. Gândește-ți bine de tot următoarea mișcare.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile