Românii, campioni la consumul de alcool în comparație cu ceilalți europeni

Share
Tweet
alcool Foto: Pexels.com

În 2016, peste trei milioane de oameni au murit ca urmare a consumului excesiv de alcool, ceea ce reprezintă unul din 20 de decese la nivel global, potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Mai mult de trei sferturi dintre aceste decese au avut loc în rândul bărbaților.

În ciuda dovezilor privind riscurile pe care alcoolul le are asupra sănătății, se presupune că în următorii ani, consumul de alcool va crește.

Cercetătorii estimează că 237 de milioane de bărbaţi şi 46 de milioane de femei au probleme cu consumul de băuturi alcoolice sau abuzează de alcool. Cea mai mare incidenţă se înregistrează în Europa şi America, iar afecţiunile cauzate de consumul de alcool sunt mai frecvente în ţările dezvoltate, potrivit OMS.

Dintre decesele provocate de consumul de alcool, în 28% dintre cazuri au fost cauzate de vătămări, cum ar fi accidentele rutiere, autovătămările sau agresiuni interpersonale. În alte 21% dintre cazuri, decesul a fost cauzat de afecţiuni digestive, iar în 19% dintre cazuri, de boli cardiovasculare cum ar fi atacul de cord sau accident vascular cerebral,

În prezent, consumul mondial de alcool este de 2,3 miliarde de persoane, cu o doză zilnică de 33 grame de alcool pur. Asta înseamnă aproximativ două pahare de vin sau o bere mare.

Consumul de alcool este pe val în Europa, în ciuda faptului că acest viciu a scăzut cu aproximativ 10% din 2010.

Ca o soluție, Organizația Mondială a Sănătății recomandă majorarea impozitelor pe această marfă, interzicerea publicității produselor alcoolice și limitarea accesului ușor la acesta.

Bărbaţii din România sunt campioni la consumul de alcool. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Washington, aceştia beau 8,2 băuturi pe zi (8 pahare de vin sau 8 sticle de bere). Lor li se alătură şi femeile din Ucraina, cu 4, 2 băuturi.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile