Ruinele Capitalei: peste 3.000 bucureșteni au „murit” weekendul ăsta la simularea de cutremur, de două ori mai mulți decât în 1977

Share
14
Tweet
Simulare SEISM 2018 Foto: Screenshot video facebook.com/igsu.situatiideurgenta

Trebuie să ne mutăm cu toții la țară, în căsuțe din chirpici, dacă vrem să supraviețuim unui cutremur major.

Autoritățile române au declanșat weekendul ăsta operațiunea „SEISM 2018”, cea mai amplă simulare de cutremur pe care a văzut-o UE în ultimii douăzeci de ani. Pornind de la premisa că Vrancea a fost zguduită sâmbătă dimineața de un seism cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a anunțat cod roșu și și-a mobilizat toate unităţile subordonate. Echipe de intervenție din întreaga țară s-au deplasat urgent către București, Capitala fiind cel mai afectat oraș în scenariul ăsta.

Simulare SEISM 2018 Foto: Mihaela Mihai | facebook.com/photo.php?fbid=2289936174413413&set=a.535941489812899&type=3

Exercițiul, care se va întinde pe 5 zile în total, are ca scop verificarea vitezei de reacție a autorităților în caz de seism intens urmat de replici pe măsură. După numai un weekend de simulări, bilanțul nu e deloc roz: conform MAI, duminică seara se înregistraseră deja peste 3.000 de decese. Asta în condițiile în care cutremurul din 1977, care a avut o magnitudine de 7,3, a făcut în total 1.570 de victime (dintre care 1.391 - în București). Situația e de două ori mai gravă acum și încă n-am ajuns nici la jumătatea simulării.

Pe lângă cele 3.000 de decese, aproximativ 5.200 de persoane au fost rănite (chipurile), 40.000 au rămas pe drumuri, 35.000 – fără curent, iar 45.000 – fără apă potabilă. Nici pagubele materiale nu-s de ignorat: 380 de clădiri s-au prefăcut în scrum, iar alte 1.400 sunt atât de avariate încât pot ceda la prima ușă trântită.

Cinci spitale bucureștene s-au prăbușit complet și alte 22 au crăpat destul de rău, devenind practic inutilizabile. Ia de-aici motiv de îngrijorare: poate recuperezi mii de răniți de sub dărâmături, dar unde-i internezi?

În urma unei replici de 5,8 pe Richter, autoritățile din Capitală s-au văzut nevoite să ceară ajutor, suplimentând forțele cu echipe de căutare-salvare din Vrancea, Brașov, Constanța, Călărași, Buzău și Argeș. Tot n-a fost suficient, așa că Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a chemat întăriri din Republica Moldova, Israel și Bulgaria.

Tragedia imaginară n-ar trebui să mire pe nimeni, având în vedere că tot centrul Bucureștiului e o imensă bulină roșie. 345 de clădiri sunt încadrate în clasa I de risc seismic în momentul de față, iar 353 – în clasa a doua. Dar astea sunt doar cifrele oficiale. Mai sunt expertize tehnice în așteptare și probabil multe buline roșii ignorate din diverse interese financiare. Situația e cu atât mai gravă cu cât mulți locatari din aceste imobile REFUZĂ consolidarea lor, pe motiv că lucrările le-ar crea disconfort. Eu zic că un cutremur zdravăn o să vă deranjeze mai tare decât niște muncitori care lucrează spre binele vostru, oricâtă gălăgie și mizerie ar face, dar mă rog.

Gabriela Firea a alocat anul ăsta 10 milioane de euro pentru reabilitarea şi consolidarea clădirilor cu risc seismic din Capitală. Foarte bine, să dea și mai mulți dacă e cazul, așa cum face constant pentru Catedrala Mântuirii. Doar că lucrările de consolidare n-ar trebui să depindă de cheful pensionarilor care-și fac veacul prin ruinele din centru. E o chestiune de siguranță publică, nu contează că-i trezim pe ăia. O clădire care cade la cutremur nu-i omoară doar pe cei dinăuntru, ci și pe trecătorii de pe trotuar cărora le cad cărămizi în cap.

Totuși, e cazul de-un asterisc aici. Faptul că Firea bagă 10 milioane Euro în consolidarea clădirilor sună bine, dar trebuie să știi că suma inițială era mai mare: primărița noastră a TĂIAT 4,8 milioane de lei din bugetul Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, ca să poată mări pomana către BOR. Pentru doamna Firea, Catedrala Mântuirii e mai importantă decât siguranța bucureștenilor, care – din câte ne arată exercițiul „SEISM 2018” -, vor muri cu miile.

Să sperăm că simularea asta nu-i degeaba, că va trezi la realitate autoritățile și că Firea o să-ți schimbe prioritățile după bilanțul final. Decât să aprindem lumânări în Catedrală pentru victimele cutremurului, mai bine acționăm preventiv ca să fie nevoie de cât mai puține lumânări.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile