S-a demonstrat că antidepresivele chiar funcționează

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
Tweet
Foto ilustrativ

La nivel global, peste 300 de milioane de oameni suferă de depresie.

Foarte mulți dintre aceștia iau antidepresive în lupta cu această boală.

Discuția despre eficacitatea antidepresivelor este una lungă, intinsă pe zeci de ani, dar iată că un studiu detaliat, publicat recent, oferă, în sfârșit, un răspuns clar la aceste lucruri: medicamentele sunt mult mai eficiente decât placebo în tratarea depresiei acute la adulți.

Studiul a fost publicat în The Lancet și a analizat datele primite în urma a 522 de studii clinice controlate, în care s-au testat 21 de antidepresive diferite.

Foto ilustrativ

În acest proces, cercetătorii au apelat și la companiile farmaceutice pentru analizarea datelor. În studii au fost implicați 116,477 de femei și bărbați, peste 18 ani, care au suferit de depresie și au fost tratați pentru asta cel puțin 8 săptămâni.

Toate medicamentele testate de oamenii de știință s-au dovedit a fi mai eficiente în tratatea simptomelor depresiei decât placebo. Eficacitatea unui medicament a fost stabilită în condițiile în care acesta reușea să reducă din efectele bolii cu până la 50%.

Dr. Andrea Cipriani, autorul principal al studiului și cercetător în cadrul Universității Oxford din UK, a spus că cercetătorii se așteptau să vadă cum unele medicamente sunt mai bune decât placebo, dar au fost uimiți când au descoperit că toate sunt mai bune, de fapt.

Foto ilustrativ

Ce-i drept, unele sunt mai eficiente decât altele. Cele mai eficiente sunt: Agomelatine (vândut și sub numele de Valdoxan, Melitor și Thymanax), Elavil, Lexapro, Remeron, Paxil, Effexor XR și Trintellix. Cel mai puțin eficiente, în urma studiului, sunt: Prozac, Faverin, Edronax și Desyrel.

Chiar dacă antidepresivele sunt utile în tratamentul depresiei, nu sunt perfecte. Aprope 1/3 din oamenii care iau tratament nu răspund la acesta.

Atunci când funcționează, au nevoie de 4-8 săptămâni să-și facă efectul. Din păcate, mulți dintre oamenii bolnavi nu apelează nici la tratamentul medicamentos, nici la psihoterapie.

Un studiu recent făcut pe 240.000 de oameni cu depresie a demonstrat că doar o treime dintre ei se tratează într-un mod eficient.

Studiul este cel mai mare și detaliat pe antidepresive făcut vreodată și a demonstrat eficacitatea acestora, însă de aici încolo rămâne să fie extra-analizat, pentru a se afla date și despre cum funcționează medicamentele în funcție de gen sau de vârstă.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile