Salvăm Parcul IOR: când, unde și cum poți împiedica construirea unui nou mall pe spațiul verde

Share
79
Tweet
Zona retrocedată din Parcul IOR, Sector 3, București Foto: George Vasiliu | facebook.com/USRGeorge

Acum ori niciodată. Dacă stăm cu mâinile-n sân, vom pierde definitiv colțul ăla de natură și ne vom trezi într-un București mai sufocant și mai gri decât până acum.

Am vorbit săptămâna trecută despre Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al Sectorului 3, o mizerie care permite îngroparea unei treimi din Parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR) sub beton. Un teren retrocedat de 12 hectare din marginea parcului nu e considerat oficial spațiu verde, așa că pe 70% din suprafața lui se poate construi legal orice, de la Mega Image-uri și clădiri de birouri până la un nou mall gigantic. Poți citi aici cum s-a ajuns la situația asta absurdă.

Am stat de vorbă cu George Vasiliu, membru USR și student la Arhitectură, cel care a deconspirat toată aberația asta în Social Media. Interviul complet îl găsești aici. George ne-a spus că singurul mod prin care cetățenii de rând se pot opune distrugerii parcului IOR este „să vină la dezbaterea publică sau să ne trimită mesajul lor pe problema parcului IOR, ca mai apoi consilierii USR să ridice problema atât în primăria de sector, cât și cea generală”. Revenim acum cu un update, cu toate detaliile de care aveam nevoie.

Tot ce știam despre dezbaterea publică pe tema PUZ-ului e că USR a cerut-o, că ea a fost aprobată și că urmează să se desfășiare pe 1 octombrie. Acum am aflat că dezbaterea are loc la ora 14:30 chiar la Primăria Sectorului 3, pe Calea Dudești nr. 191. La Dristor.

O dată gândită cu curul: tocmai în miezul unei zile de luni, când lumea e la serviciu. Mulți dintre cei care și-ar dori să participe la dezbatere nu vor putea ajunge.

USR-iștii vor fi însă acolo și promit că vor cere „dezvoltarea zonei asemenea Parcului IOR”. Ce înseamnă asta? Detaliază George Vasiliu: „Înseamnă concurs de amenajare, astfel încât să nu avem două alei drepte și triste în toată zona”. Dacă s-ar amenaja cu cap și dacă ar fi un concurs 100% cinstit, e cea mai bună idee posibilă.

Primăria Sectorului 3, pe hartă Foto: Screenshot Google Maps

Dar până atunci trebuie modificat PUZ-ul Sectorului 3. Zona retrocedată trebuie să redevină spațiu public, să fie clasificat din nou V1a, adică „Parcuri, grădini, scuaruri şi fâşii plantate publice”. Guvernul și Consiliul General al Municipiului București au puterea să editeze documentul, dar trebuie să-i anunțăm că asta își doresc cetățenii Capitalei. Trebuie să mergem la dezbaterea publică, înainte de toate.

Spune și tu „Stop!” Foto: George Vasiliu | facebook.com/USRGeorge

Notează-ți în calendar: 1 octombrie, ora 14:30, la Primăria Sectorului 3 (Calea Dudești nr. 191). Hai să salvăm Parcul IOR!

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile