A petrecut un an în spațiu, iar acum descrie schimbările teribile care au avut loc în corpul său

Share
257
Tweet
Scott Kelly Foto: Krill Kudryavtsev/Pool Photo via AP / East News

Pe 27 martie 2015, Scott Kelly începea călătoria către Stația Spațială Internațională, la bordul căreia avea să petreacă 340 de zile consecutive. NASA a avut misiunea de a studia efectele microgravitației asupra corpului uman.

S-a întors înapoi pe Pământ pe 1 martie 2016, astfel devenind primul american care a petrecut aproape un an în spațiu.

La întoarcerea, comandantul misiunii "Expedition 46" părea foarte schimbat: era mai înalt, pe figura sa se putea vedea efectul iradierii, iar în privirea sa se putea vedea extenuarea.

"Când am ieşit din Soyuz ... Arătam nu chiar rău. Dar asta doar pentru că sunt un actor foarte bun. Cred că ar trebui să fiu nominalizat la premiile Oscar”, a declarat Kelly la sediul NASA din Washington.

În cartea sa, “Endurance”, astronautul descrie cele 340 de zile în spațiu și felul în care perioada petrecută pe orbita Pământului l-a afectat fizic și emoțional.

Riscă să facă cancer mult mai ușor

"Mult mai problematic a fost faptul că am început să am probleme cu vederea, precum majoritatea astronauţilor din misiunile anterioare. Am fost expus la radiaţii de 30 de ori mai puternice decât cele pe Pământ. Este ca şi cum mi-aş fi făcut 10 radioagrafii ale toracelui zilnic. Astfel riscul apariţiei cancerului va fi crescut pe tot parcursul vieţii,'' mărturisește astronautul.

Afecțiuni ale oaselor, articulațiilor și muschilor

"Ceea ce mă deranjează cel mai tare sunt durerile de picioare. Din punctul de vedere al calităţii vieţii. Este cea mai rea schimbare. Am avut o uşoară mutaţie structurală la ochi, am pierdut puţin din masa osoasă, dar nu prea mult. Oasele sunt oarecum redistribuite în corp. Degetele arătătoare sunt acum puţin îndoite spre interior. Cred că din cauza felului în care se mişcă oasele. Este destul de ciudat".

Erupții pe piele

Când s-a întors acasă în Houston, Kelly a spus că simţea arsură pe piele, a avut erupţii cutanate şi simptome asemănătoare gripei. El mărturiseste că s-a simţit atât de rău, încât dacă nu ar fi venit din spaţiu ar fi plecat direct la spitalul de urgenţă.

Stări de greață și febră continuă

„Am dormit câteva ore, dar mă simțeam foarte, foarte rău. Aveam amețeli grave. Febră. Mă durea tot. Era mult prea rău".

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile