Simte-te prost pentru toate eșecurile tale și vei avea succes

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
241
Tweet
Foto ilustrativ

Ce faci atunci când ai un eșec? Ești dezamăgit și supărat sau analizezi problema din punct de vedere rațional și-ți spui că data viitoare va fi mai bine?

Dacă faci parte din prima categorie, află că oamenii de știință te încurajează să-ți accepți emoțiile, deoarece metoda asta te va ajuta să ai succes pe viitor.

"În clipa în care înțelegem cum performanța diferă atunci când ne focusăm pe sentimente vs când ne focusăm pe gânduri, lucrurile ar putea avea un impact asupra modului în care oamenii se gândesc la eșecuri sau asupra modului în care angajatorii se gândesc la eșecurile angajaților", a spus Noelle Nelson, asistent universitar la University of Kansas School of Business.

Foto ilustrativ

"De multe ori, literatura de specialitate se centrează pe tipurile de gânduri sau tipurile de emoții, dar noi am fost interesați de diferența dintre un sentiment de bază vs un răspuns cognitiv", a continuat Nelson.

Cercetarea s-a bazat pe o serie de 3 experimente în care studenții au fost rugați să îndeplinească anumite task-uri. În primul, ei au fost rugați să găsească online un blender și să spună apoi care este cel mai ieftin pe care l-au găsit, având astfel posibilitatea să câștige o anumită sumă de bani.

Căutarea participanților a fost compromisă, iar un computer i-a informat pe toți că cel mai mic preț este de 3.27 de dolari, preț mult mai mic decât ce găsiseră ei. Nimeni nu a reușit să câștige premiul de 50 de dolari.

Foto ilustrativ

Unii dintre participanți au fost rugați să se gândească la emoții, atunci când primeau rezultatul, iar alții să se gândească obiectiv și rațional, cum ar fi factorii pentru care n-au câștigat.

În timpul celui de-al doilea task similar, cei care s-au axat pe emoții și-au dat mult mai mult interesul față de cei care au analizat rațional situația.

"Cred că oamenii vor fi surprinși să afle că atunci când se simt prost pentru un eșec, acest lucru îi va determina să performeze mai bine. Poți simți exact opusul productivității atunci când raționalizezi prea mult un eșec", mai spune Noelle.

Rezultatele studiului susțin că atunci când ne dăm voie să ne simțim aiurea în urma unui eșec sau chiar să ne focusăm pe emoțiile negative, acest lucru ne va ajuta să luăm decizii într-un mod mai pozitiv, cel puțin dacă următorul task este similar cu cel la care am dat greș.

Foto ilustrativ

"Tendința naturală după un eșec este aceea de a ne suprima emoțiile și a încerca să înțelegem cât mai rațional motivul pentru care n-am reușit.

Dacă oamenii ar ști efectele negative ale unui astfel de comportament, ei ar putea să renunțe la tendințele firești și să se axeze pe emoțiile negative. Asta îi va determina ca pe viitor să ia decizii pozitive", concluzionează Nelson.

Studiul a apărut în Journal of Behavioral Decision Making și îl poți citi aici.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile