Șoselele ar putea fi mai sigure, mulțumită ție. USR vrea ca filmările tale din trafic să devină probe legale

Share
251
Tweet
Accident rutier Foto: Screenshot youtu.be/xIrFEtd9aJs

Nu mai claxonezi BMW-ul de Ilfov care-ți taie fața și face slalom fără să semnalizeze. Îl filmezi și mergi direct la Poliție, dacă trece proiectul de lege inițiat de USR.

Dintre toate țările Uniunii Europene, România e pe locul 1 la numărul de morți în accidente rutiere per milion de locuitori (vezi graficul ăsta). Numai în 2017, neatenția la volan a costat viețile a aproape 2.000 de români. Ce fac autoritățile în sensul ăsta? Păi, în Camera Deputaților se discută mărirea pragului de suspendare a permisului de la 15 puncte la 45. Ar deveni aproape imposibil să rămâi pieton, ceea ce ar transforma șoselele într-o junglă chiar mai periculoasă decât e deja.

În schimb, USR vine cu o inițiativă care i-ar forța pe șoferi să circule prudent, respectând la sânge Codul Rutier. Deputatul Mihai Botez propune o lege prin care cetățenii obișnuiți ar putea contribui masiv la asigurarea siguranței pe drumurile publice. Ideea e ca filmările cu dashcam-ul (camera video de bord) și cu smartphone-ul să devină probe legale, dovezi de care Poliția Română să se poată folosi atunci când aplică sancțiuni pentru încălcarea legislației rutiere.

Dashcam Foto: 123rf.com

Dacă proiectul e într-adevăr adoptat, șoferii și pietonii ar deveni ochii și urechile Poliției acolo unde nu-i niciun ofițer prin preajmă: „Dă posibilitatea polițiștilor să constate contravenții pe baza probelor video pe care le trimit participanții la trafic. Să înregistreze cu camerele de bord sau cu telefonul o contravenție și să o poată sesiza poliției”, explică Botez.

Singurul motiv de îngrijorare e că șoferii ar putea edita filmările, sabotându-i pe alții din varii motive. Uite ce zice avocatul Florin Tîrnovean: „Nu poate nimeni să fie sigur de ceea ce a surprins, atât cu privire la stabilirea locului exact al faptei, cât și la durata, ora la care s-a întâmplat, deoarece aparținând unei persoane fizice, poate să umble la acele dovezi și le poate modifica”. Da, păi, soluția ar fi omologarea unui anumit model de dashcam, unul proiectat astfel încât să nu poți altera fișierele în vreun fel. Trebuie să existe așa ceva.

Momentan, Polițiștii nu aplică sancțiuni decât pe baza datelor înregistrate de radar și atunci când văd cu ochii lor comiterea unei nereguli. Îți dai seama că nu asistă personal decât la un foarte mic procentaj din totalul contravențiilor, deci majoritatea teribiliștilor scapă nepedepsiți. Iar asta îi încurajează să repete aceleași greșeli, ca un copil care observă că nu e pedepsit deși știe că ar trebui.

Ne intersectăm zilnic cu idioți care merg cu 100 la oră prin oraș, care trec pe roșu fără să aibă vreo urgență reală, care îngreunează sau blochează complet circulația tramvaielor, care depășesc haotic și revin pe sensul lor de mers abia în ultima secundă, care accelerează când văd pietoni pe trecere în loc să reducă viteza ș.a.m.d. De câte ori i-ai văzut ulterior trași pe dreapta? Foarte rar ajung să răspundă pentru acțiunile lor.

Dacă am avea cu toții câte-un dashcam montat pe bord, omologat de Poliția Română, nicio contravenție și nicio infracțiune din trafic nu ar rămâne nepedepsită. S-ar da amenzi în prostie, iar șoferii ar deveni treptat mai prudenți.

Proiectul de lege al deputatului USR va fi în dezbatere publică în următoarele două săptămâni. Să sperăm că cineva chiar o să-l asculte.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile