Substanțele din fumul de țigară persistă luni întregi pe haine și devin cancerigene

Share
Tweet
fum de tigara Foto: Karl-Josef Hildenbrand / dpa picture alliance

Indiferent că fumezi afară sau în locuri special amenajate pentru fumători, nu înseamnă că protejezi sănătatea celor din jurul tău.

Cercetătorii americani au descoperit că substanţele din fumul de ţigară se depun pe mobilă, pereţi, haine, în păr și pot persista timp de luni de zile. Astfel, oamenii sunt expuşi la ele prin inhalare sau prin contact direct cu pielea.

Substanţa cancerigenă se formează din particule de nicotină care interacţionează cu substanţele poluante din aer.

Un studiu realizat de Universitatea din California arată cât de periculoase sunt aceste reziduuri. Au activitate mutagenă şi pot duce la apariţia cancerului.

Cercetătorii au realizat mostre “cronice”, expunând bucăți de hârtie timp de 196 de zile, adică 258 de ore de fumat. În acest timp, camera a fost aerisită timp de 35 de ore.

Analizele au arătat că, în cazul a peste jumătate dintre compuşii chimici analizaţi, concentraţia era mai mare în mostrele cronice, ceea ce înseamnă că aceştia se acumulează în timp.

Reziduurile toxice persistă luni de zile, iar îndepărtarea lor este destul de dificilă. Aerisirea camerei, curăţarea cu aspiratorul sau ştergerea cu cârpa nu sunt eficiente pentru eliminarea lor.

În urma testelor s-a dovedit că reziduurile toxice din fumul de ţigară modifică ADN-ul şi pot duce la apariţia unor mutaţii în materialul genetic.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile